Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Droomstart voor Pro Dutch Racing bij Main Event op Santa Pod Raceway

tooren.079

"Een absoluut topweekend waarin we alle verwachtingen hebben overtroffen", was de conclusie die Michel Tooren kon trekken na The Main Event op Santa Pod Raceway. Bij zijn eerste optreden in wedstrijdverband met de Pro Dutch Racing '71 Plymouth Barracuda rondde Tooren niet alleen de licentieprocedure succesvol af, ook verbeterde de Pro Dutch Racing-debutant iedere run zijn persoonlijk record, om met de vooraf nog voor onmogelijk gehouden 6,16 seconden de zesde kwalificatieplaats voor zich op te eisen in het met 21 auto's zeer sterk bezette Pro Modified-veld. Het Engelse avontuur van Pro Dutch Racing strandde in de achtste finales toen de Cuda in winnende positie liggend begon te schuiven en Tooren uit voorzorg van het gas ging, om vervolgens net voor de finishlijn te worden gepasseerd.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

The Main Event op Santa Pod Raceway vormde de traditionele aftrap van het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing. Voor Michel Tooren was de Engelse wedstrijd zijn debuut op Europees niveau en de eerste confrontatie van de kersverse Pro Dutch Racing-piloot met de sterke Europese Pro Modified concurrentie.

tooren.037

Eerst was er echter nog een andere horde te nemen. Door het slechte weer tijdens het Festival of Power en het testweekend kon de licentieprocedure niet worden afgerond, een eerste vereiste om aan de openingswedstrijd van het prestigieuze FIA EK mee te mogen doen. Op de testdag voorafgaand aan The Main Event zette Tooren met de Pro Dutch Racing '71 Plymouth Barracuda een prachtige 6,41 seconden en 224 mph (360 km/u) op de klokken. Daarmee was de licentie binnen en het eerste doel bereikt.

tooren.084

Vervolgens stonden de officiële kwalificaties op het programma en kreeg de Pro Dutch Racing-debutant ook voor het eerst een rijder naast zich in de andere baan. Bij de eerste poging verloor de Cuda bij de start direct tractie, maar in de drie volgende runs was er van enige plankenkoorts niets te merken. In de tweede run verscheen er een 6,38 seconden op het scorebord, gevolgd door 6,19 seconden (233 mph, 375 km/u), om af te sluiten met weer een nieuw persoonlijk record en een in dit stadium nog niet voor mogelijk gehouden 6,16 seconden.

tooren.232
Daarmee sloot de Pro Dutch Racing-rijder de kwalificatie af op plaats zes, was bij zijn debuut direct de hoogst geklasseerde Nederlander en hoefde alleen erkende Europese toppers als meervoudig kampioen Michael Gullqvist, Johan Lindberg en Mats Eriksson voor zich te dulden. "Het ging geweldig. Met zo weinig ervaring maak je iedere run weer iets nieuws mee. Nu pas begin je te wennen aan de enorme klap die je bij de start krijgt en worden alle handelingen die je gedurende een run moet doen 'normaal', maar bij alles moet je nog heel goed nadenken. Het team heeft fantastisch werk geleverd want de auto was perfect en gaat kaarsrecht naar de finish. Dat we na zo weinig runs al een 6,16 seconden neerzetten, daar had ik zelfs niet van durven dromen", blikte Tooren terug. Het Pro Dutch-team werd door zowel collega's als toeschouwers en fans overladen met complimenten.

joostentribute.005

De wedstrijddag van The Main Event begon uiterst emotioneel toen op de startlijn van Santa Pod door alle Pro Modified teams een minuut stilte werd gehouden ter nagedachtenis aan de vorig jaar oktober overleden Pro Dutch Racing-oprichter en rijder Robert Joosten. Daarna stond de eerste eliminatieronde op het programma, het eerste optreden in wedstrijdverband van Tooren. Bij de start reageerde de Pro Dutch-piloot duidelijk beter op de lichten en leek simpel en in een mooie run naar zijn eerste winst te rijden. Halverwege begon de achterkant van de Cuda echter te bewegen en ging Tooren heel verstandig van het gas. Dat gaf tegenstander Kev Slyfield de gelegenheid om langszij te komen en de Pro Dutch Cuda met een minimaal verschil te kloppen. "Ik voelde de achterkant steeds sterker heen en weer gaan en vond het, mede omdat ik de grenzen van de auto nog niet ken, verstandiger om van het gas te gaan. Toen de auto zich stabiliseerde ben ik nog weer vol op het gas gegaan, maar kon Slyfield net meer kloppen", blikte Tooren terug op zijn eerste optreden in een eliminatieronde. "Het was een meer dan geslaagd weekend. De licentie halen was doel nummer één, maar dan ook nog deze tijden rijden en als zesde kwalificeren is geweldig", aldus Tooren tot besluit.

tooren.311

De volgende wedstrijd voor Pro Dutch Racing is de Summer Nationals, eveneens op Santa Pod Raceway. Deze in het weekend van 25 en 26 juni te verrijden race telt mee voor het MSA British Pro Modified Kampioenschap en dus zal het Nederlandse team het dan vooral op moeten nemen tegen Engelse concurrenten.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet