Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Main Event opent FIA Europees Kampioenschap Drag Racing

santa pod preview 16

Komend weekend gaat op Santa Pod Raceway met The Main Event het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing van start. In zowel de Top Fuel, Pro Stock als Pro Modified klasse is de volledige top drie van 2015 aanwezig om een eerste stap te zetten richting een titel. Maar een aantal rijders heeft met de aanschaf van nieuw materiaal de achtervolging deze winter al ingezet, terwijl er ook nieuwe kapers op de kust zijn. Nederland is met David Vegter, Michel Tooren en Marck Harteveld in de Pro Modified klasse goed vertegenwoordigd.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Remco Scheelings

In de Top Fuel klasse is Micke Kågered voor het tweede jaar op rij titelverdediger. De Zweed krijgt het echter ongetwijfeld zwaar tegen de runner-up van vorig seizoen, Anita Mäkelä. De Finse was vorig jaar in bijna alle wedstrijden duidelijk sneller, vestigde een nieuw Europees record, maar zag in de laatste race de titel aan haar neus voorbijgaan. Met de Amerikaan Dom Lagana als tuner is Mäkelä uit op revanche.

kagered preview 16
Micke Kågered

makela preview 16
Anita Mäkelä

Stig Neergaard eindigde vorig jaar op de derde positie en doet ook nu weer een gooi naar de titel. Als het Deens team iets constanter weet te presteren, liggen er zeker mogelijkheden. Liam Jones maakte vorig jaar als rookie in de Top Fuel klasse indruk door bijna iedere wedstrijd zijn persoonlijk record aan te scherpen en uiteindelijk als vierde de titelstrijd af te sluiten. Met de opgedane ervaring zou de voormalig explosievenopruimer van de Engelse luchtmacht, die tegenwoordig actief is in het onroerend goed, als eerste rijder van Rune Fjeld Motorsport een serieuze kanshebber op de titel kunnen zijn.

jones preview 16
Liam Jones

Na een aantal seizoenen waarin hij slechts sporadisch aan de start verscheen, is Urs Erbacher terug voor een serieuze titelcampagne. De meervoudig kampioen heeft maar één doel, en dat is na vijf jaar de titel terughalen naar Zwitserland. Daarmee heeft het kampioenschap er een serieuze favoriet bij.

erbacher preview 16
Urs Erbacher

Stefan Gunnarsson maakte vorig jaar zijn opwachting in de Top Fuel klasse en combineerde dat toen nog met zijn deelname in de Top Methanol Dragsters. Dit jaar concentreert de Zweed zich uitsluitend op de Top Fuel klasse en heeft deze winter samen met tuner Peter Lantz in Amerika inkopen gedaan. De titel is nog te hoog gegrepen, maar dat Gunnarsson voor finaleplaatsen gaat, is wel zeker.

gunnarsson preview 16
Stefan Gunnarsson

De volgende Zweed die ten opzichte van vorig seizoen zijn programma flink heeft uitgebreid en voor het eerst op Santa Pod verschijnt, is Björn Mårtensson. Een echte Top Fuel rookie tijdens The Main Event is Steve Ashdown, een Engelse Sportman klasse rijder die door Liam Jones met het Top Fuel-virus werd besmet. Ashdown bestuurt de tweede auto van Rune Fjeld Motorsport en brengt het aantal deelnemers bij de eerste FIA EK-wedstrijd op acht.

bremnes preview 16
Birgitte Bremnes

De Maltees Duncan Micallef en de Fin Jari Halinen, de nummers vijf en zes van vorig jaar, zijn er niet bij en zullen, voor zover nu bekend, dit seizoen overslaan. Bij de tweede wedstrijd van het kampioenschap in Tierp voegt skispringlegende Janne Ahonen zich weer bij het Top Fuel-circus. Hoeveel wedstrijden de vliegende Fin, die uitkomt voor zijn eigen team ART, dit jaar aan de start verschijnt, is bij hem nooit met zekerheid te zeggen. In Tierp zal de tweede Rune Fjeld Motorsport Top Fueler worden bestuurd door Birgitte Bremnes. Helaas heeft het jonge Noorse talent niet het budget bij elkaar kunnen krijgen om het volledige kampioenschap te rijden, want in zowel publicitair als sportief opzicht is Bremnes een aanwinst voor de titelstrijd. Andere rijders die dit jaar sporadisch aan de start mogen worden verwacht zijn Antti Horto, Patrik Pers, Timo Lehtimäki en Tethys.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet