Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: 4-Wide winst voor Brittany Force

force b charlotte p

Brittany Force moest vier jaar wachten op haar eerste overwinning, maar na de zege eerder dit seizoen in Gainesville, lijkt er geen houden meer aan voor de dochter van John Force. Op zMAX Dragway was de Monster Energy-rijdster een klasse apart en boekte haar tweede overwinning in drie opeenvolgende wedstrijden. Bij de Funny Cars ging de winst op de unieke dragstrip in Charlotte naar Tim Wilkerson, terwijl Jason Line alweer zijn derde zege van het seizoen kon bijschrijven. In de Top Alcohol Funny Car klasse snelde de Zweed Jonnie Lindberg naar de runner-up positie.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: NHRA

De NHRA Four-Wide Nationals is een unieke wedstrijd die iedere Amerikaanse dragracer een keer op zijn naam geschreven wil hebben. zMAX Dragway is namelijk de enige dragstrip ter wereld met vier banen naast elkaar en alleen bij de NHRA Four-Wide Nationals worden alle vier de banen ook tegelijk gebruikt.

force b charlotte a
Brittany Force

In de Top Fuel klasse was Brittany Force op de dag van de eliminaties een klasse apart. Met overwinningen in de eerste en tweede ronde plaatste de in de kleuren van Monster Energy uitkomende rijdster van John Force Racing zich moeiteloos voor de finale. In de eindstrijd klokte Force voor de derde keer op rij een tijd van 3,7 seconden en liet daarmee haar medefinalisten achter zich.

tf final charlotte
De finale met van boven naar onder Clay Millican, Brittany Force, Doug Kalitta en Antron Brown

Regerend kampioen Antron Brown passeerde als tweede de finish, terwijl Doug Kalitta en Clay Millican genoegen moesten nemen met de derde en vierde plaats. Voor Force was het alweer de tweede overwinning van het seizoen, nadat ze half maart op Gainesville de eerste overwinning uit haar carrière boekte. Met de zege verstevigde Force haar leidende positie in het tussenklassement. Met pas vijf van de 24 races achter de rug en de Countdown to the Championship aan het eind, zegt dit echter nog niets.

wilkerson charlotte a
Tim Wilkerson

In de Funny Car klasse ging de winst op zMAX Dragway naar Tim Wilkerson. Daarmee boekte de routinier in zijn Levi, Ray & Shoup Ford Mustang, net als Force, de tweede overwinning van het seizoen. En er waren meer overeenkomsten met de overwinning van Brittany Force, want net als de Top Fuel winnares was Wilkerson ook in de eerste en tweede ronde duidelijk de snelste rijder van het veld. Cruz Pedregon pakte de tweede plaats.

fc final charlotte
De finale met van boven naar onder Ron Capps, Tim Wilkerson, Matt Hagan en Cruz Pedregon

De finale werd een teleurstelling voor Don Schumacher Racing. Het team was met twee rijders in de eindstrijd vertegenwoordigd, maar Ron Capps en Matt Hagan moesten genoegen nemen met de plaatsen drie en vier.

line charlotte
Jason Line

In de Pro Stock klasse boekte Jason Line zijn derde zege van het seizoen. De rijder van Ken Black Racing stond voor de vijfde achtereenvolgende keer in de finale en klopte dit keer zijn teamgenoot Bo Butner, Drew Skillman en Chris McGaha.

ps final charlotte
De Pro Stock finale met van boven naar onder Drew Skillman, Jason Line, Bo Butner en Chris McGaha

Uiterst verrassend wist Greg Anderson, de nummer één uit de kwalificatie, zich niet voor de finale te plaatsen. De Summit KB Racing-rijder werd in de tweede ronde uitgeschakeld.

lindberg charlotte
Jonnie Lindberg

In de Top Alcohol Funny Car klasse waren de twee Zweden Jonnie Lindberg en Ulf Leanders in Charlotte weer van de partij. Regerend kampioen Lindberg, die de wedstrijd op zMAX Dragway vorig jaar op zijn naam wist te schrijven, deed het ook nu weer uitstekend. Met runs in de 5,4 seconden lukte het Lindberg om de eerste kwalificatiepositie voor zich op te eisen en onder andere ten koste van voormalig kampioen Steve Harker tot de finale door te dringen. Met een overwinning had Lindberg goede zaken kunnen doen voor het kampioenschap, aangezien zijn grote rivaal in de titelstrijd, John Lombardo Jr., in de halve finale werd uitgeschakeld. Helaas wilde de techniek niet meewerken. Een gebroken gaskabel zorgde ervoor dat de Zweed moest toezien hoe Kris Hool er met de winst vandoor ging. Leanders kwam in de kwalificatie tot een negende tijd, maar werd in de eerste eliminatieronde uitgeschakeld.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet