Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Las Vegas brengt Alexis DeJoria geluk

alexis1

Na een serie van 33 wedstrijden zonder zege, heeft Alexis DeJoria de ban doorbroken door in Las Vegas met haar Tequila Patrón Toyota Camry naar de overwinning te rijden. Op The Strip at Las Vegas Motor Speedway boekte regerend Top Fuel kampioen Antron Brown zijn eerste zege van het seizoen, terwijl Jason Line bij de Pro Stockers alweer voor de tweede keer dit jaar het podium mocht beklimmen.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: NHRA en Remco Scheelings

De afgelopen weekend verreden Denso Spark Plugs NHRA Nationals op The Strip at Las Vegas Motor Speedway was de vierde wedstrijd van de NHRA Mello Yello Drag Racing Series.

vegas brown.a
Antron Brown

Hoewel regerend kampioen Antron Brown geen gelukkige seizoenstart kende, kan de finaleplaats van de Don Schumacher Racing-piloot geen echte verrassing worden genoemd. Met overwinningen op Scott Palmer, Leah Pritchett en Dave Connolly plaatste de Matco Tools-rijder zich voor de eindstrijd. Een verrassing was echter wel de finaleplaats van Troy Buff. Na een onverwachte overwinning in de eerste ronde op Tony Schumacher, klopte Buff in de kwartfinale Steven Chrisman, die in de openingsronde nota bene Steve Torrence als nummer één uit de kwalificatie het nakijken had gegeven. Vervolgens was de voor het kleine team Bill Miller Engineering uitkomende Buff in de halve finale ook te sterk voor J.R. Todd en stond daarmee voor het eerst in zijn carrière in de finale. Daar hield het succesverhaal echter op, want in 3,84 tegen 3,91 seconden was Brown zijn tegenstander te snel af en pakte zo zijn eerste zege van het seizoen.

vegas brown.p
Antron Brown

vegas dejoria.p
Alexis DeJoria

De eerste
Bij de Funny Cars kende Alexis DeJoria een spannende dag. In de eerste eliminatieronde was de dochter van Tequila Patrón-eigenaar John Paul DeJoria Tommy Johnson Jr. net te snel af, om in de kwartfinale op reactietijd Robert Hight met 0,002 seconden het nakijken te geven. In de halve finale bedroeg het verschil met 16-voudig kampioen John Force ook maar 0,015 seconden in het voordeel van de Tequila Patrón Toyota Camry van DeJoria.

vegas dejoria.a1
Alexis DeJoria

In de finale wachtte vervolgens de confrontatie met Kalitta Motorsports-teamgenoot en regerend kampioen Del Worsham. Ook nu was het verschil met 0,021 seconden minimaal, maar opnieuw in het voordeel van DeJoria, die daarmee na 33 wedstrijden zonder zege de vierde overwinning uit haar carrière in de wacht sleepte.

vegas line
Jason Line

KB Racing rules
Met alle drie de KB Racing Camaro's in de halve finales, blijft de Pro Stock klasse volledig gedomineerd worden door Ken Black Racing. In de eerste halve finale rekende Jason Line af met regerend kampioen Erica Enders en daarmee stond de Summit Racing-piloot voor de vierde keer op rij in de eindstrijd. In de andere halve finale klopte Bo Butner zijn Summit KB Racing-teamgenoot Greg Anderson. Omdat Butner vervolgens een rood licht trok, was de derde volledige KB Racing finale van dit jaar al bij de start beslist en boekte Line zijn tweede zege van het seizoen.

vegas erbacher j
Urs en Jndia Erbacher

Debuut Jndia Erbacher
Op 'The Strip' kwamen ook de Top Alcohol Funny Car en de Top Alcohol Dragster klassen in actie. Bij de Funny Cars wist de Engelsman Rob Turner zich met een 19de plaats (6,05 seconden) niet voor de eliminaties te plaatsen. In de Top Alcohol Dragster klasse maakte Jndia Erbacher haar debuut. De 21-jarige dochter van meervoudig FIA Europees Top Fuel kampioen Urs Erbacher klokte in de kwalificatie een tijd van 5,66 seconden, goed voor de elfde positie. In de eerste eliminatieronde moest de Zwitserse het opnemen tegen Chris Demke. Erbacher verbeterde zich tot 5,51 seconden maar dat was niet voldoende om Demke achter zich te laten. Aangezien Erbacher alleen nog maar licentieruns heeft gedaan en geen enkele wedstrijdervaring in welke dragrace-klasse dan ook heeft, een keurig optreden van de jonge Zwitserse.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet