Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Spannende eerste meters bij Festival of Power

fop jones

Ondanks dat het Festival of Power alleen meetelt voor het Brits kampioenschap, wordt de in het paasweekend op Santa Pod Raceway te verrijden wedstrijd algemeen gezien als de start van het internationale dragrace-seizoen. Door de vroege Pasen is het ook nu weer afwachten hoe het weer zich in Engeland houdt. Het aantal Nederlandse rijders dat naar Santa Pod afreist is niet groot, maar voor minstens drie van hen wordt het wel een heel spannend en belangrijk weekend.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Remco Scheelings

In de Pro Modified klasse maken de Nederlanders Marck Harteveld en Michel Tooren hun debuut. Harteveld heeft al de nodige ervaring in de klasse Super Pro ET, maar met de deze winter flink onder handen genomen en van een nieuwe motor voorziene '70 Roadrunner Superbird doet de man uit Wateringen een flinke stap hogerop. Harteveld moet dan ook eerst een paar licentieruns afleggen, een procedure die de Nederlander op de testdag (donderdag) wil afronden.

fop harteveld
Marck Harteveld en zijn '70 Roadrunner Superbird 

Nog veel spannender wordt het voor Michel Tooren. Na het plotselinge overlijden van Robert Joosten in oktober vorig jaar besloot Pro Dutch Racing om het levenswerk van Joosten voort te zetten, waarbij Tooren het stuur van de fraaie '71 Plymouth Barracuda ter hand zou nemen. Voor de nieuwe Pro Dutch Racing-piloot worden het niet alleen de eerste meters in een Pro Modified-auto, maar zelfs de eerste rijdende meters op een dragstrip. Een hele opgave voor de debutant, wetende dat een 3.500 pk sterke Pro Modified-bolide een van de moeilijkst te beheersen dragracers is. Net als Harteveld begint Tooren ook op donderdag al aan zijn licentieruns. Aangezien hij er als debutant meer moet maken en aan de auto wil wennen, zullen ook de eerste kwalificaties nog in het teken staan van het behalen van de licentie. Mocht een en ander lukken, dan kan Tooren zich op zaterdag altijd nog kwalificeren voor de op zondag te verrijden eliminaties. In totaal bestaat het Pro Mod-veld op Santa Pod met Pasen uit tien auto's.

fop joosten
De '71 Cuda waarmee Michel Tooren zijn eerste meters gaat maken

Spannend wordt het ook voor Tom van der Wijden, die in de klasse Super Pro ET voor het eerst zijn Chevrolet S10 Pick Up de sporen gaat geven. Na een seizoen dat vooral besteed moest worden aan het rijklaar krijgen van de voor het team nieuwe auto en turbotechniek, wil Van der Wijden in Engeland zijn eerste runs met de auto maken en kijken hoever hij in de competitie kan komen.

fop wijden
Tom van der Wijden

Enige andere Nederlandse deelnemer in de autoklassen is Ronald Huis. Net als vorig jaar werkt Huis een dubbelprogramma af en heeft hij met zijn House Bros. Racing Handyman Wagon ingeschreven in de klassen Super Gas en Super Comp. In beide klassen behoort Huis tot de kanshebbers op de zege.

fop huis
Ronald Huis

Bij de motoren wordt de Nederlandse eer hooggehouden door het Shark Attack team van Rene van den Berg. Van den Berg zelf komt in actie in de klasse Top Fuel Bike, terwijl zijn dochter Ivana van den Berg samen met Patrick Kras het Shark Attack team vertegenwoordigt in de klasse Super Twin Gas.

fop berg
Rene van den Berg

De kwalificaties van het Festival of Power worden op vrijdag en zaterdag verreden, terwijl de eliminaties voor zondag Eerste Paasdag op het programma staan.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet