Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Anita Mäkelä met nieuw Europees record op één

makela tf q2.jpg

Anita Mäkelä heeft op de tweede kwalificatiedag van de Scandinavian Internationals op Tierp Arena de leiding in de Top Fuel klasse op meer dan overtuigende wijze behouden. De Finse snelde naar een tijd van 3,878 seconden, een nieuw Europees record, en passeerde de finishlijn met een snelheid van 504 km/u. In de Pro Modified klasse verbeterden de twee Nederlandse rijders hun posities aanzienlijk. Robert Joosten begint de eliminaties vanuit een negende positie, terwijl David Vegter zich als twaalfde door de eliminaties plaatste.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Remco Scheelings

Net als op vrijdag waren de condities ook op de tweede kwalificatiedag van de Scandinavian Internationals, de vijfde ronde van het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing, meer dan uitstekend. Alleen al in de Top Fuel klasse verbeterden zes rijders hun persoonlijk record, terwijl in de Pro Modified klasse dit aantal zelfs op zestien lag.

makela1 tf q2
Anita Mäkelä

Hoogtepunt van de dag was uiteraard de recordrun van Anita Mäkelä. De Finse raffelde de 304 meter af in 3,878 seconden en was daarmee goed voor een nieuw Europees Top Fuel record. De eindsnelheid van Mäkelä bedroeg maar liefst 504 km/u.

micallef tf q2
Duncan Micallef

Uiterst verrassend plaatste Duncan Micallef zich met zijn nieuwe persoonlijk record van 4,00 seconden als tweede voor de eliminaties, terwijl Micke Kågered daar met 4,010 seconden op plaats drie maar nauwelijks bij achterbleef.

gullqvist pm q2
Michael Gullqvist

In de Pro Modified klasse verbeterde Michael Gullqvist zich tot 5,84 seconden en bleef daarmee op de nummer één positie. Met zijn tijd van vrijdag begint Niclas Andersson als tweede aan de eliminaties. Mats Eriksson verbeterde zich tot 5,96 seconden en is derde. Omdat ook Bruno Bader en Tero Laukkanen (op vrijdag al goed voor een nieuw snelheidsrecord van 418,60 km/u) in de 5,9 seconden reden, kwam het aantal rijders onder de zes seconden op maar liefst vijf.

joosten
Robert Joosten

Robert Joosten verbeterde zich tot 6,13 seconden en bracht het tot kwalificatiepositie negen in het uit maar liefst 25 auto's bestaande veld. David Vegter zette een tijd van 6,16 seconden op de klokken en sprong naar de twaalfde positie. Joosten stuit in de eerste eliminatieronde op Anders Nilsson, de winnaar van de wedstrijd op Alastaro, terwijl Vegter het ongetwijfeld lastig krijgt tegen Laukkanen.

vegter
David Vegter

alund ps q2
Jimmy ALund

In de Pro Stock klasse verbeterde Jimmy Alund zich tot 6,54 seconden en bleef daarmee op de eerste positie staan. De regerend kampioen wordt op de voet gevolgd door Thomas Lindström (6,57) en Richard Sundblom (6,58). De als achtste en laatste voor de eliminaties geplaatste Jan Ericsson noteerde een tijd van 6,758 seconden en daarmee heeft Tierp Arena het snelste Europese Pro Stock veld ooit.

habermann.t tmd q2
Timo Habermann

In Top Methanol Dragster verbeterde Timo Habermann zich tot 5,26 seconden en nam de leiding over van zijn broer Dennis Habermann.

lindberg tmfc q2
Johan Lindberg

In Top Methanol Funny Car duurde het tot de vierde en laatste run voordat regerend kampioen Johan Lindberg eindelijk de snelheid weer gevonden had. De Zweed legde de kwartmijl af in 5,59 seconden en verdrong Leif Andreasson (5,74 seconden) naar plaats twee. In een nieuwe persoonlijk record van 5,77 seconden eiste de Fin Ari Pietilä de derde plaats voor zich op.

pietila tmfc 2
Ari Pietilä

De eliminaties voor de Scandinavian Internationals worden zondag afgewerkt.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet