Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: NitrOlympX luidt tweede seizoenshelft in

final2014 hockenheim pr

Komend weekend gaat met de 30ste editie van de NitrOlympX op Hockenheim de tweede seizoenshelft van het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing van start. Met drie wedstrijden in een maand tijd wordt het voor de teams een drukke periode. Halverwege wordt de ranglijst in de Top Fuel klasse aangevoerd door regerend kampioen Micke Kågered, bij de Top Methanol Funny Cars leidt Leif Andreasson, bij de Top Methanol Dragsters Dave Wilson, terwijl Mats Eriksson de meeste punten scoorde in de Pro Modified klasse. Of deze lijstaanvoerders Hockenheim ook als nummer één zullen verlaten, valt nog te bezien. De Pro Stock klasse, waarin Jimmy Alund niet verrassend aan kop gaat, laat Hockenheim aan zich voorbij gaan.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Remco Scheelings

Na de Main Event op Santa Pod, de Tierp Internationals op Tierp Arena en de FHRA Nitro Nationals op Alastaro, is het nu tijd voor de 30ste editie van de NitrOlympX. Na de race op de Rico Anthes Quartermile volgt met een weekend pauze de Scandinavian Internationals op Tierp Arena, terwijl met eenzelfde tussenpauze zoals altijd de European Finals op Santa Pod het seizoen afsluit. De fraaie entourage van het (voor even voormalig) Grand Prix-circuit, het imposante Motodrome en de vermaarde Nightshow op zaterdagavond maken de NitrOlympX tot een speciale wedstrijd op de Europese kalender. Maar hoe mooi dit alles ook is, de laatste jaren werd de NitrOlympX te vaak ontsierd door een zodanig slechte kwaliteit van de dragstrip, dat van een wedstrijd nauwelijks sprake was en de gereden tijden ver onder de maat bleven. En dat is jammer, want dat Hockenheim weldegelijk over een uitstekende baan kan beschikken, heeft het verleden meer dan eens aangetoond. Maar het kwaad is inmiddels al geschied. De Pro Stock klasse had al vroeg in het seizoen besloten Hockenheim niet in de titelstrijd op te nemen, terwijl in diverse andere klassen teams thuisblijven en hun energie liever sparen voor Tierp en Santa Pod. De organisatie in Hockenheim heeft echter plechtig beloofd dat de baan dit jaar weer in een goede conditie zal zijn. Het is voor rijders, publiek en het kampioenschap te hopen dat Hockenheim zich revancheert en de thuisblijvers ongelijk krijgen, anders zou het weleens de laatste voor het FIA EK meetellende NitrOlympX kunnen zijn.

kagered hockenheim pr
Micke Kågered

Top Fuel
Na zijn overwinning op Alastaro voert regerend kampioen Micke Kågered de tussenstand in de Top Fuel klasse aan. De NitrOlympX-winnaar van vorig jaar wordt echter op slechts twee punten gevolgd door de Finse publieksfavoriet Anita Mäkelä, winnaar van de eerste wedstrijd op Santa Pod.

makela hockenheim pr
Anita Mäkelä

Dit tweetal wordt op de hielen gezeten door de Deen Stig Neergaard. Rune Fjeld Motorsport-teamgenoten Jari Halinen, Liam Jones en Duncan Micallef bezetten de plaatsen vier tot en met zes in het kampioenschap. Als dit drietal nog uitzicht op de titel wil houden, dan zal er in Duitsland gewonnen moeten worden.

erbacher jndia hockenheim p
Jndia Erbacher

Nadat hij de Finse wedstrijd had overgeslagen, is Urs Erbacher er ook weer bij. Voor de populaire Zwitser is Hockenheim zijn thuisrace. Nog interessanter is het feit dat er een tweede Erbacher in actie komt, namelijk Jndia, de dochter van Urs Erbacher. De Zwitserse haalde eerder dit jaar in Amerika haar Top Methanol Dragster licentie en gaat nu, uiteraard buiten de FIA EK-wedstrijd om, haar eerste Top Fuel runs maken. Exclusief Jndia komt het Top Fuel-veld op zeven, waar dat in Alastaro (en straks op Tierp) uit elf combinaties bestond/bestaat.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet