Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Eerste kwalificatiepositie voor Pro Dutch Racing op Santa Pod

joosten moparnat 1

Als voorbereiding op de tweede helft van het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing kwam Pro Dutch Racing afgelopen weekend in actie op Santa Pod Raceway. Op de Engelse baan stond de Mopar Euro Nationals op het programma, met daarin ook een ronde voor de MSA Pro Modified klasse. Een ideale gelegenheid voor Robert Joosten en zijn team om wat extra ervaring op te doen met de nieuwe '71 Plymouth Barracuda. De Engelse concurrentie heeft het geweten, want met een tijd van 6,205 seconden pakte de Pro Dutch Racing Cuda meteen de eerste kwalificatiepositie.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: pr

Pro Dutch Racing had door de late aankomst van de '71 Plymouth Barracuda in Europa alleen nog maar runs met de auto kunnen maken in twee officiële FIA EK-wedstrijden, Tierp Arena en Alastaro. De hoeveelheid verzamelde data was daarom beperkt, terwijl juist in deze fase zoveel mogelijk runs maken essentieel is om meer over het gedrag en de juiste afstelling van de auto te weten te komen. De pauze tussen de FIA EK-wedstrijd in Finland en de aankomende race op Hockenheim wilde het team dan ook gebruiken om wat extra test-runs te maken. Daarvoor was de Mopar Euro Nationals op Santa Pod Raceway een uitstekende gelegenheid, zeker omdat er tijdens dit evenement ook een ronde voor het MSA Pro Modified kampioenschap op het programma stond en er meteen wat concurrenten aanwezig zouden zijn.

joosten moparnat 2

Hoewel tijden minder belangrijk waren en de runs vooral bedoeld waren om meer over de afstelling van de Cuda te weten te komen, ging het vanaf het begin voortvarend. De eerste run leverde een tijd op van 6,365 seconden, gevolgd door een 6,205 seconden, terwijl de zaterdag-kwalificatie werd afgesloten met een run van 6,334 seconden. Daarmee was de Cuda opnieuw sneller dan bij eerdere wedstrijden, terwijl Joosten tevens de Engelse concurrentie achter zich liet en in het elf auto's tellende veld de eerste kwalificatiepositie bezette.

joosten moparnat 3

Helaas regende het op zondag, zodat de eliminaties van de Mopar Euro Nationals moesten worden afgelast. Hoewel Joosten deze dag ook graag gebruikt had voor wat extra meters met de Cuda, was hij toch zeer tevreden. "Waar de auto bij de start eerst nog wat scheef ging, blijft hij nu keurig recht en gaat ook hard van de lijn. Dat deel hebben we nu onder controle. Nu moeten we verder werken aan de set-up voor de rest van de run, die was nog niet 100% en voor verbetering vatbaar. Groot voordeel is wel dat de Cuda, ook als hij iets uit het rechte spoor komt, goed bestuurbaar blijft en te corrigeren is. Ook kun je gewoon op het gas blijven. We zijn er nog niet, maar we hebben weer veel geleerd. We gaan nog iedere keer harder en die lijn willen we vasthouden", aldus Joosten over zijn runs op Santa Pod.

De volgende wedstrijd voor Pro Dutch Racing is de NitrOlympX op Hockenheim. Deze vierde wedstrijd van het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing wordt verreden van vrijdag 7 tot en met zondag 9 augustus.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet