Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Verrassingen troef op Alastaro

kagered

De verrassingen waren niet van de lucht tijdens de eliminaties van de FHRA Nitro Nationals op Alastaro. De derde ronde van het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing leverde daarmee met Micke Kågered in de Top Fuel klasse, Anders Nilsson bij de Pro Modifieds en Richard Sundblom in de Pro Stock klasse, onverwachte winnaars op. Alleen de zege van Johan Lindberg bij de Top Methanol Funny Cars kon in Finland min of meer als vanzelfsprekend worden beschouwd.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Remco Scheelings

Veel van de favorieten sneuvelden zelfs al in de eerste eliminatieronde of schakelden zichzelf uit door een rood licht te trekken.

kagered 2
Micke Kågered

De Top Fuel klasse eindigde in Finland in een anticlimax. In de ene halve finale explodeerde de motor van Stig Neergaard waardoor Micke Kågered zich eenvoudig plaatste voor de finale. In de andere halve finale schoot Liam Jones te ver door en trok een rood licht, waardoor Antti Horto naar de finale ging. Bij de Fin explodeerde echter ook de motor waarbij de schade zo groot was, dat hij ook niet meer terug kon komen voor de finale en de winst dus automatisch aan regerend kampioen Kågered verviel.

sundblom
Richard Sundblom

In de Pro Stock klasse konden na de eerste eliminatieronde drie van de top vier gekwalificeerde rijders al naar huis. Alleen de Fin Richard Sundblom hield stand en wist tot grote vreugde van het thuispubliek ook nog tot de finale door te dringen. Het Finse feest kon helemaal niet meer stuk toen Sundblom in de finale ook te sterk bleek voor Magnus Petersson.

nilsson
Anders Nilsson

In de Pro Modified klasse had Anders Nilsson in eerste instantie het geluk dat hij zich via twee bye runs probleemloos voor de halve finale kon plaatsen. De Zweed wist vervolgens ook tot de eindstrijd door te dringen. Daarin moest Nilsson het opnemen tegen Bruno Bader, die in de andere halve finale verrassend Mats Eriksson het nakijken had gegeven. Nilsson had het beste voor het juiste moment bewaard, want terwijl Bader iets langzamer was dan in de halve finale, klokte de Zweed 6,14 seconden en pakte daarmee zijn eerste FIA EK-overwinning ooit.

nilsson douche
De in Finland traditionele onderdompeling van de winnaar

joosten vegter
Nederlands onderonsje, Robert Joosten (voorgrond) en David Vegter

De Nederlanders David Vegter en Robert Joosten moesten al in de achtste finales tegen elkaar aantreden. Daarbij ging de winst met een klein verschil naar Vegter. Voor Vegter viel echter het doek in de kwartfinale, toen de Nederlander het moest afleggen tegen Mats Eriksson.

tmfc finale
Johan Lindberg (voorgrond) klopt Johnny Oksa 

De Top Methanol Funny Car finale ging tussen Johan Lindberg en Johnny Oksa. Hoewel de Fin goed partij gaf, was Lindberg toch een maatje te groot waardoor de regerend kampioen kostbare punten in de titelstrijd scoorde.

Later meer
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet