Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: DHRA viert 40 jaar dragracing in Drachten

dhra juni kop

In 1975 werd de eerste dragrace op Vliegveld Drachten verreden. Voor de Dutch Hot Rod Association is hun eerste 'Drachten weekend' van dit jaar dan ook een uitgelezen gelegenheid om uitgebreid bij dit 40-jarig jubileum stil te staan. Er wordt echter niet alleen teruggekeken, want met de introductie van de klasse Pro ET zet de DHRA de eerste stap tot het opnemen in hun programma van de internationaal erkende dragrace klassen.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: PR

Na die eerste wedstrijd in 1975 is Vliegveld Drachten de thuisbasis geworden van het Nederlandse dragracen. Al vele jaren is het zelfs de enige, en dan ook nog niet eens permanente, dragstrip van Nederland. De Dutch Hot Rod Association maakt voor haar wedstrijden al heel lang gebruik van 'Dragstrip Drachten' en wilde dit 40-jarig jubileum niet ongemerkt voorbij laten gaan. Tijdens het eerste DHRA raceweekend van het jaar, de Drachten Internationals (20 en 21 juni), wordt daarom uitgebreid stilgestaan bij '40 jaar dragracing Drachten'.

Rijders, oud-rijders en fans zijn welkom bij het jubileum dat op zaterdagavond 20 juni vanaf 19.00 uur tijdens de Drachten Internationals op Vliegveld Drachten gevierd gaat worden. Entreekaart kunnen worden aangevraagd door een email te sturen naar: 40jaardrachten@dhra.nl . Vermeld hierbij duidelijk de naam en het aantal benodigde kaarten. Deze tickets geven recht op gratis toegang op zaterdagavond 20 juni vanaf 18.00 uur. Aangezien de wedstrijden die avond nog doorgaan tot 22.00 uur, kan er ook nog gratis een paar uur van het racen genoten worden.

Inmiddels hebben zich al vele auto's en motoren, uit heden en verleden, voor de Drachten Internationals aangemeld. Onder de deelnemers ook diverse rijders en teams uit Duitsland en Engeland. Uit Engeland, de bakermat van de Europese dragrace-sport, komt zelfs een team met maar liefst twaalf auto's. Onder de vele deelnemers ook diverse extreem snelle voertuigen. Voor een rijder zijn de kosten inclusief entree en deelname € 50. Een weekendkaart voor bezoekers, inclusief camping, kost € 25 euro, terwijl een dagkaart € 15 kost. Tickets kopen kan via: https://dhra.avayo.nl/

dhra juni 02

De laatste jaren richtte de DHRA zich vooral op het dragracen met streetlegal dragrace auto's en motoren. Het dragracen met niet-streetlegal dragracers werd georganiseerd door clubs als Explosion en later Quartermile. De roep bij de rijders om, naast de bij de DHRA bekende streetlegal klassen, ook de 'gewone' dragrace klassen in het wedstrijdprogramma op te nemen, werd echter steeds luider. Het jubileumweekend van 20 en 21 juni vormde het ideale moment om een brug te slaan naar de toekomst. Tijdens de Drachten Internationals zal namelijk voor het eerst ook gereden worden in de klasse Pro ET, een officiële internationale klasse die ook is aangemeld voor het KNAF Nederland Kampioenschap Drag Racing. Ook bij de twee andere 'weekend evenementen' van de DHRA zal Pro ET in het programma worden opgenomen. Het is slechts een eerste aanzet, want de DHRA heeft de intentie uitgesproken de komende jaren dit programma uit te breiden met de overige officiële dragrace klassen, inclusief de snelste categorie, Super Pro ET. Ook daarin kan dan weer worden gestreden om een KNAF kampioenschap.

De kalender van de DHRA voor wat betreft de wedstrijden op Dragstrip Drachten ziet er als volgt uit:
20-21 juni, Drachten Internationals
4-5 juli, Drachten Main Event
15-16 augustus, Drachten Finals
11 september, Drachten Night Shoot Out

dhra juni 03

De DHRA is niet de enige dragrace organisatie die op Vliegveld Drachten actief is. ESLA Events/Quartermile Dragracing heeft dragrace evenement gepland staan op 10, 11 en 12 juli en 2, 3, en 4 oktober. Het exacte programma hiervan is nog niet bekend, maar ook hier zal het om streetlegal en niet-streetlegal klassen gaan.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet