Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Vegter Pro Mod Racing maakt stappen bij Main Event

me vegter.072

David Vegter kijkt met een goed gevoel terug op de openingswedstrijd van het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing. Met de sinds dit seizoen van een converter voorziene '67 Camaro moest Vegter Pro Mod Racing op zoek naar een volledig nieuwe set-up van de auto. Daarin slaagde het team uitstekend, want niet alleen werd er veel vooruitgang geboekt, met twee runs van 6,15 seconden werden er ook wat tijden betreft flinke stappen in de goede richting gezet. Daarbij lukte het Vegter ook nog om tot de kwartfinales door te dringen en het daarin Mats Eriksson, de latere winnaar van het evenement, knap lastig te maken.

Tekst: Aangeleverd bericht
Foto's: PR

De openingswedstrijd van het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing werd traditiegetrouw verreden op de Engelse baan van Santa Pod Raceway. Bij de Main Event was de Pro Modified klasse waarin Vegter Pro Mod Racing uitkomt met 19 deelnemers weer de best bezette en meest competitieve klasse van het FIA EK. De eerste kwalificatiesessie op zaterdag leverde na een flinke tyreshake een tijd op van 6,43 seconden. Na wat aanpassingen stopten de klokken in de tweede run bij 6,23 seconden, een duidelijke verbetering waarmee de Vegter Pro Mod Racing '67 Camaro de eerste dag afsloot op een keurige derde plaats.

me vegter.102

Tegen de verwachting in leverde de tweede kwalificatie-dag geen verbeteringen op. Weliswaar was in de vierde run de eindsnelheid met 230 mph goed, maar met 6,29 seconden zat een verbetering van de tijd er niet in. Omdat andere rijders hun tijden wel wisten aan te scherpen, moest Vegter een paar plaatsen prijsgeven en beëindigde de kwalificaties op plaats zeven. Duidelijk was nu in ieder geval in welke richting het team het met de afstelling van de '67 Camaro moest zoeken.

me vegter.063

In de eerste eliminatieronde moest Vegter het opnemen tegen Jean Dulamon. Dat het team de juiste keuzes had gemaakt, werd direct duidelijk, want met 6,155 seconden verscheen er voor Vegter een winnende tijd op het scorebord. In de kwartfinales wachtte nu echter met Mats Eriksson de moeilijkste tegenstander van het veld. Niet alleen was de Zweed met een tweede kwalificatiepositie heel snel, met een serie runs in de 5,9 seconden was Eriksson ook nog eens constant. In een mooie run, die gelijk op leek te gaan, moest Vegter zich gewonnen geven, maar met opnieuw 6,15 seconden, tegen de 6,09 seconden van Eriksson, was het verschil minimaal. Voor Vegter Pro Mod Racing eindigde de Main Event daarmee in de kwartfinales. Maar met de wetenschap dat de laatste runs allebei een score van 6,15 seconden hadden opgeleverd en men daarmee veel over de afstelling van de auto had geleerd, kon het team tevreden terugkijken op de eerste krachtmeting van het seizoen.

me vegter.311

"Een zeer geslaagd weekend. Met de converter als vervanging van de traditionele koppeling moesten we op zoek naar een geheel nieuwe set-up voor de Camaro. Daarin zijn we nu al na één wedstrijd een goed eind op weg. We weten waar we de volgende stappen kunnen zetten. Ook voor mij als rijder is het wennen, want met een converter zijn de handelingen bij de run anders. Die routine moet komen. Maar ook dat ging op de wedstrijddag al veel beter. Ik kijk dan ook erg uit naar de volgende wedstrijd", aldus Vegter over de aftrap van het seizoen.

me vegter.211

De volgende wedstrijd van het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing wordt verreden op Tierp Arena in Zweden. Op deze goede baan wil Vegter Pro Mod Racing nieuwe stappen maken en de tijden verder aanscherpen. Bij de Zweedse wedstrijd is de concurrentie echter uiterst sterk. Met 23 combinaties is het veld niet alleen groot, ook staan er diverse Scandinavische Pro Mods op de startlijst die weliswaar niet aan het volledige FIA EK meedoen, maar wel uiterst snel zijn.

me vegter.450

Vegter Pro Mod Racing wordt gesteund door WVB Holland, Sonic Equipment, Post & Dros Racing Engines & Parts, HKR Techniek en MPM Oil.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet