Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: FIA Europees Kampioenschap Drag Racing trapt af met de Main Event

FIAECpreview TF kop

Komend weekend gaat met de Main Event op Santa Pod Raceway in Engeland het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing van start. Alleen in de Top Methanol Dragster klasse komt er zeker een nieuwe kampioen, aangezien Chris Polidano dit seizoen niet aan de start verschijnt. Micke Kågered, Johan Lindberg, Mattias Wulcan en Jimmy Alund gaan wel voor titelprolongatie. Makkelijk zal dit viertal het echter zeker niet krijgen. In de Pro Modified klasse doen voor Nederland dit seizoen David Vegter en Robert Joosten mee om de prijzen, al kreeg de laatste een flinke tegenvaller te verwerken. Zijn nieuwe auto is niet op tijd in Europa en dus zal zijn team Pro Dutch Racing de eerste wedstrijd van het seizoen moet laten schieten.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Remco Scheelings

Zoals gebruikelijk trapt het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing af met de Main Event op Santa Pod. Twee weken later is het Zweedse Tierp Arena aan de beurt, gevolgd door Alastaro (Finland), om via Hockenheim en opnieuw Tierp Arena, begin september terug te keren op Santa Pod voor de ontknoping, de European Finals.

FIAECpreview TF kagered
Micke Kågered

Top Fuel
Een frisse start voor de Top Fuel klasse na alle commotie aan het eind van vorig seizoen. Eerst was er de mededeling dat het de laatste jaren zo dominante team van Andersen Racing stopte, terwijl bijna gelijktijdig hun net tot Europees kampioen gekroonde rijder Thomas Nataas liet weten minimaal een jaar pauze te nemen. Schokkender was echter het nieuws dat een paar weken later naar buiten kwam. Bij Nataas waren stoffen gevonden die op de dopinglijst staan en daarmee werd de Noor niet alleen uit de uitslag van de European Finals geschrapt, de FIA gooide de puntentelling zodanig overhoop, dat opeens Micke Kågered de Top Fuel kampioen van 2014 was. Echt blij was de Zweed er niet mee en dus wil hij dit jaar de titel graag op de baan winnen.

FIAECpreview TF makela
Anita Mäkelä

Eén van zijn grootste uitdagers is opnieuw Anita Mäkelä, die na een wisselvallig 2014 uit is op revanche. Het team heeft goed en modern materiaal, en als de juiste afstelling kan worden gevonden, is de snelle Finse een regelrechte titelkandidaat. Datzelfde geldt voor de Deen Stig Neergaard, die eindelijk wel eens van de underdog rol verlost wil zijn. Helaas ontbreekt op Santa Pod Urs Erbacher. De Zwitser kon niet het budget bij elkaar krijgen om alle wedstrijden te rijden en start zijn seizoen op Tierp Arena. Het team is echter wel op Santa Pod aanwezig voor de inzet van de Engelsman Tethys, die de tweede auto van Erbacher Racing voor zijn thuiswedstrijd huurde.

FIAECpreview TF jndia
Jndia Erbacher

Overigens is de kans groot dat deze tweede auto op Hockenheim bestuurd gaat worden door Jndia Erbacher, de dochter van meervoudig kampioen Urs. De Zwitserse heeft weliswaar geen wedstrijdervaring in de dragrace-sport, maar wel al diverse cursussen met goed gevolg afgelegd en beschikt daarmee inmiddels voor zover bekend over een Top Methanol Dragster licentie. De Top Fuel licentie zal spoedig volgen. Met vader en dochter Erbacher aan de start zou Hockenheim een uniek affiche hebben.

FIAECpreview TF micallef
Duncan Micallef

Het veld van acht wordt tijdens de Main Event gecompleteerd door de vier auto's van Rune Fjeld Motorsport. Jari Halinen, Duncan Micallef en Liam Jones rijden het hele seizoen, terwijl de vierde auto per wedstrijd wordt verhuurd. Halinen heeft opnieuw sponsoring van Sisu, terwijl de Maltees Micallef de (nieuwe) kleuren van Manta verdedigt. Jones maakt op Santa Pod zijn debuut in de Top Fuel klasse. De Brit promoveert vanuit de Super Pro ET klasse naar de hoogste categorie.

FIAECpreview TF bremnes
Birgitte Bremnes

De vierde RFM-auto wordt in Engeland bestuurd door de pas 23-jarige Noorse Birgitte Bremnes. De rijdster uit de stal van het Islanders Drag Racing Team toonde haar talent al in de Sportsman klassen en maakte indruk tijdens haar licentieruns met een Top Methanol Dragster. Het slechte Engelse weer gooide tot nu toe roet in het eten bij het voltooien van de Top Fuel licentieruns van Bremnes. In de eerste kwalificatiesessie op zaterdag zal de Noorse haar laatste licentierun rijden en als deze goed verloopt, mag ze aan de wedstrijd deelnemen. Welke andere races Bremnes rijdt, is nog niet bekend. In enkele Scandinavische EK-ronden zal de auto in ieder geval worden bemand door de Fin Antti Horto. Chris Andrews is er dit jaar niet bij. De Engelsman die afgelopen seizoen een auto huurde bij Rune Fjeld, heeft het te druk met zijn werk. Andrews wil volgend seizoen weer met zijn eigen Lucas Oil Top Fueler en team in het kampioenschap terugkeren. Op Tierp Arena maakt Stefan Gunnarsson zijn Top Fuel debuut. De Zweed komt ook uit in de Top Methanol Dragster klasse en heeft dus in eigen land een dubbel programma. Rijders die ook, dan wel uitsluitend, bij de Scandinavische wedstrijden instappen zijn Björn Mårtensson en Timo Lehtimäki.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet