Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Vegter Pro Mod Racing is klaar voor actie

malmo 3

De afgelopen maanden is er bij Vegter Pro Mod Racing veel werk verzet. En met succes, zoals bleek bij de eerste testruns van het nieuwe seizoen. David Vegter en zijn team kijken dan ook vol vertrouwen uit naar het pinksterweekend, als op Santa Pod Raceway het licht op groen springt voor de Main Event, de eerste ronde van het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing.


Tekst en foto's: PR

David Vegter scoorde vorig jaar een fraaie runner-up positie bij de NitrOlympX op Hockenheim, een zwaarbevochten halve finaleplaats tijdens de European Finals op Santa Pod en eindigde op een zevende plaats in het prestigieuze FIA Europees Kampioenschap Pro Modified. Toen de Vegter Pro Mod Racing '67 Camaro na afloop van het seizoen voor de gebruikelijke controle volledig uit elkaar werd gehaald, bleken de tyre shakes toch meer schade te hebben aangericht dan gedacht. Uiteindelijk moest de Camaro zelfs naar Andy Robinson Race Cars in Engeland om zo'n beetje alles wat zich achter het rijderscompartiment bevond, te laten vervangen. Bij Autoschade Harteveld werd de body opnieuw gespoten en toen de motor terugkwam van Post & Dros Racing Engines & Parts, kon de opbouw worden afgerond. In technisch opzicht vond er één grote wijziging plaats. De traditionele koppeling in de Camaro heeft plaatsgemaakt voor een converter. Het voordeel hiervan is dat het onderhoud tussen de runs tot een minimum wordt teruggebracht, de auto constanter is, de reactietijden omlaag gaan en de auto beter is af te stellen op de baanomstandigheden. In Amerika hebben met converters uitgeruste Pro Mods al vele records verbroken. Dus niet alleen in constantheid maar ook in snelheid liggen er voordelen.

malmo 2

Een converter vraagt echter ook andere afstellingen van de auto. Om ervaring op te doen, te zien of met alle aanpassingen aan de Camaro het gewenste doel was bereikt en om straks goed voorbereid aan de start te staan van het FIA Europees Kampioenschap, werd begin mei door Vegter Pro Mod Racing een testsessie belegd op Malmö Raceway in Zuid Zweden. Daarbij was ook Jim Salemi aanwezig, de chassisbouwer uit Amerika. In drie runs wist Vegter zijn tijd over de 1/8 mijl te verbeteren van 4,19 seconden naar 4,14 tot uiteindelijk een 4,09 seconden bij een eindsnelheid van 290 km/u. Een resultaat waarmee het team meer dan tevreden kon zijn en wat vertrouwen gaf voor de Main Event.

malmo 1

Niet alleen in technisch opzicht, maar op andere gebieden moest er de afgelopen maanden bij Vegter Pro Mod Racing veel werk worden verzet. Ook deze uitdaging werd met succes afgerond. Eind vorig seizoen besloot hoofdsponsor MPM, na vele jaren in de dragrace-sport, andere marketingwegen te gaan bewandelen. Daarmee moest Vegter op zoek naar nieuwe partners. Na de nodige gesprekken kwam Vegter Pro Mod Racing tot overeenstemming met WVB Holland, terwijl met Sonic Equipment, het overbekende gereedschappenmerk, zich nog een partner van naam bij het team aansloot. Post & Dros Racing Engines & Parts en HKR Techniek blijven net als afgelopen jaren aan het team verbonden, terwijl MPM het team nog altijd van alle benodigde smeermiddelen voorziet en dus ook, maar dan minder prominent, op de Camaro terugkeert. Hoewel zwart en blauw de hoofdkleuren zijn gebleven, heeft de Camaro in zijn nieuwe design een volledig andere uitstraling gekregen.

Wat crewleden betreft blijven Martijn en Arjan Jansen en Gijs Visser, terwijl Willem van Balen een nieuw gezicht is binnen de kern van het team. Daarnaast zullen opnieuw Egbert Dros en Ronald Tissen het team regelmatig terzijde staan.

Al met al is de voorbereiding bij Vegter Pro Mod Racing volgens plan verlopen en is het team klaar voor de eerste ronde van het FIA Europees Kampioenschap. De kwalificaties van de Main Event worden op zaterdag en zondag verreden, terwijl de eliminaties voor maandag 25 mei op het programma staan.

De volledige kalender van het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing ziet er als volgt uit:
22 – 25 mei 2015, Main Event, Santa Pod Raceway
4 - 7 juni 2015, Sweden Internationals, Tierp Arena
2 – 5 juli 2015, FHRA Nitro Nationals, Alastaro,
7 – 9 augustus 2015, NitrOlympX, Hockenheim
20 – 23 augustus 2015, Scandinavian Internationals, Tierp Arena
3 – 6 september 2015, European Finals, Santa Pod Raceway
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet