Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Nederlands succes bij natte NitrOlymp’x

 hh_joosten.01

De NitrOlymp’x op het circuit van Hockenheim heeft diverse Nederlandse successen opgeleverd. Robert Joosten schreef de Pro Modified-klasse op zijn naam terwijl Roel Koedam oppermachtig was in de klasse Top Fuel Bike. De Pro Mod-finale was zelfs een compleet Nederlandse aangelegenheid aangezien Joosten moest aantreden tegen Marc Meihuizen. Met Robert Koper op de derde plaats was het gehele Pro Mod-podium zelfs oranje gekleurd. In de Super Comp-klasse deed Michel Baltjes weer goede zaken en legde beslag op de tweede positie.

tekst en foto's: Remco Scheelings

De NitrOlymp’x is traditioneel één van de grootste dragraces op de Europese kalender. De entourage van de Grand Prix-piste en de vele toeschouwers geven het evenement altijd een speciale sfeer mee. Helaas is voor de echte dragrace-liefhebber de balans tussen sport en show onderhand een beetje teveel naar het laatste doorgeslagen. Het Duitse publiek geniet er echter met volle teugen van waardoor de traditionele nightshow weer een bijna uitverkocht huis trok. De 21ste editie van de NitrOlymp’x werd geplaagd door slecht weer. De vrijdagkwalificatie verregende totaal terwijl het zaterdagprogramma moest worden ingekort. De geplande avondruns van de Top Fuelers en Top Methanol Funny Cars/Dragsters moesten op zaterdag in verband met de natte baan worden afgelast. De rijders werden uiteindelijk overgehaald om het publiek te vermaken met burn outs. Dat daarbij geen ongelukken gebeurden, mag bijna een wonder heten. De zondag leverde gelukkig geen weersproblemen op, al kwam een minuut nadat de laatste finale was verreden het water alweer met bakken uit de hemel.

 hh_nataas
Winnaar Thomas Nataas

Amerika-Europa
Bij de auto’s telde de NitrOlymp’x niet mee voor het FIA kampioenschap. In de Top Fuel-klasse kwam een vijftal auto’s aan de start. De regen zette een flinke streep door de oorspronkelijke opzet van vier runs per rijder. Uiteindelijk maakten de vijf deelnemers op zondag ieder één run waarna de twee snelsten in de finale om de titel vochten. De Amerikaan Brady Kalivoda, regelmatig actief in de NHRA-series en in Duitland rijdend in de auto van organisator Rico Anthes, zette met 4,91 seconden de snelste tijd op de klokken, gevolgd door Thomas Nataas met 5,49 seconden. In de finale was het echter Nataas die in 4,94 seconden de dagzege veiligstelde nadat de motor van Kalivoda al op de startlijn met een grote steekvlam de geest gaf. Ook Lex Joon kwam in Duitsland in actie. Tijdens de eerste run had de Nederlander een snelle start maar ging vervolgens ‘up in smoke’. Joon kon zich daardoor niet voor de finale plaatsen. Later op de dag reed de MPM-coureur nog wel een demorun tegen Urs Erbacher. Nu ging Joon meteen na de start ‘up in smoke’ en moest daarmee de run laten lopen.

 hh_joon
Lex Joon

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet