Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Erica Enders leidt weer de dans

vegas enders kop

De voorlaatste wedstrijd van de NHRA Mello Yello Drag Racing Series in Las Vegas heeft nog geen kampioenen opgeleverd. De beste zaken deed Erica Enders door met een overwinning de leiding over te nemen in de Pro Stock klasse. Hoewel John Force het in de Funny Car-finale moest afleggen tegen Del Worsham, verkleinde de 16-voudig kampioen met een runner-up positie zijn achterstand op lijstaanvoerder Matt Hagan tot een overbrugbare 21 punten. In de Top Fuel klasse verzuimde Tony Schumacher door een eliminatie in de eerste ronde zijn titel voortijdig veilig te stellen. De titelstrijd zal nu dus worden beslist in de laatste wedstrijd van het seizoen over twee weken op Pomona. In Las Vegas deed in de Top Alcohol Funny Car klasse de Zweed Ulf Leanders van zich spreken door de runner-up positie te veroveren.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: NHRA

De NHRA Toyota Nationals, de voorlaatste wedstrijd van de 24 races tellende NHRA Mello Yello Drag Racing Series, werd verreden op The Strip at Las Vegas Motor Speedway.

vegas enders a
Erica Enders

Erica Enders terug aan kop
In de Pro Stock klasse had Erica Enders bijna het hele seizoen de leiding in de tussenstand in handen, maar omdat het team van Elite Motorsports een paar races liet schieten en ondanks drie snelste kwalificatietijden uit de meest recente vier playoff wedstrijden in de eliminaties niet optimaal gescoord had, was de nummer één positie in handen gevallen van Jason Line. In Las Vegas maakte Enders haar reputatie weer volledig waar. De 31-jarige rijdsters pakte opnieuw de eerste kwalificatiepositie en klopte in de halve finale in een rechtstreeks duel Jason Line, haar naaste rivaal in de titelstrijd, die nota bene een rood licht trok. In de finale moest vervolgens ook regerend kampioen Jeg Coughlin zijn meerdere erkennen in Enders, die daarmee haar vijfde zege van het seizoen boekte. Door haar overwinning wist de populaire Enders haar achterstand van 35 punten om te buigen naar een voorsprong van 17 punten op Line en kan over twee weken de eerste vrouwelijke Pro Stock kampioen in de geschiedenis van de NHRA worden.In de kwalificatie maakte Deric Kramer weer eens duidelijk dat Pro Stockers door hun beperkte downforce bepaald geen makkelijk auto's zijn. Kramer's auto raakte uit het rechte spoor, waarna er een flinke koprol volgde. De rijder bleef ongedeerd.

vegas worsham
Del Worsham

Klein verschil
In de Funny Car klasse waren het met Matt Hagan, John Force en Courtney Force de nummers één tot en met drie in de titelstrijd die in de kwalificatie ook deze posities innamen. Courtney zag haar titelaspiraties al in de eerste ronde nagenoeg in rook opgaan toen de Traxxas-rijdster verrassend werd uitgeschakeld door Paul Lee. Hagan en John Force wisten wel tot de halve finales door te dringen, waarbij Hagan sneuvelde tegen Del Worsham, maar Force ten koste van zijn teamgenoot Robert Hight de finale wist te bereiken.

vegas force
John Force

Bij winst zou Force tot op één punt van Hagan komen. Zover kwam het niet want Worsham boekte zijn eerste Funny Car-overwinning sinds 2009, waardoor Force genoegen moest nemen met de runner-up positie. Het verschil tussen Hagan en Force is nu nog 21punten en dus zijn er op zijn thuisbaan Pomona voor Force nog volop kansen om een 17de titel aan zijn recordaantal toe te voegen.

vegas force peak

PEAK nieuwe sponsor
Overigens was er nog meer goed nieuws voor Force. In 2013 werd al bekend dat Castrol na bijna dertig jaar de sponsoring van John Force Racing eind 2014 zou stopzetten. In Las Vegas werd bekend dat PEAK de nieuwe hoofdsponsor op de auto van John Force wordt. Omtrent de Top Fuel dragster van dochter Brittany, die ook de Castrol-kleuren draagt, is nog niets bekend. Omdat Force echter recent beweerd heeft dat als er onvoldoende sponsoring voor de auto's van dochters Brittany en Courtney zou zijn, hijzelf een stapje terug zou doen, zal ook voor Brittany inmiddels wel een vervangende geldschieter gevonden zijn. Omdat ook Ford stopt, is het nu nog wel de vraag welke autofabrikant zijn naam aan het team gaat verbinden. Gezien de jarenlange nauwe banden met Ford zal men het echter ongepast vinden om daar voor het einde van het seizoen al een mededeling over te doen.

vegas massey a
Spencer Massey

Tony Schumacher en Doug Kalitta laten kansen liggen
In de Top Fuel klasse werd uiterst verrassend Tony Schumacher als leider in de tussenstand al in de eerste eliminatieronde uitgeschakeld. Omdat echter ook nummer twee Doug Kalitta al in de eerste ronde strandde, behield de U.S. Army-piloot het grootste deel van zijn voorsprong. De zevenvoudig kampioen heeft op Pomona een marge van 109 punten op de nummer twee en daarmee lijkt een achtste titel de zoon van teameigenaar Don Schumacher nauwelijks meer te kunnen ontgaan. De nummer twee positie wordt ingenomen door Spencer Massey, de DSR-teamgenoot die in Las Vegas zijn derde zege van het seizoen boekte. Massey klopte in de finale J.R. Todd, de nummer één uit de kwalificaties, die de laatste race als derde in de tussenstand ingaat. Kalitta is teruggezakt naar plaats vijf.

vegas stutz
Noah Stutz

In Las Vegas maakte de pas 19-jarige Zwitser Noah Stutz zijn NHRA-debuut. In de auto van Dom en Bobby Lagana verbeterde Stutz diverse keren zijn eerder op Europese banen gereden persoonlijke records. Met nog één kwalificatieronde te gaan bezette de jonge Zwitser de 16de plaats en had daarmee uitzicht op deelname aan de eliminaties. Hoewel Stutz zich in zijn laatste run verbeterde tot 3,876 seconden, zakte hij terug naar plaats 19 en was daarmee op de wedstrijddag toeschouwer. Met een eerste tijd van 3,732 en een 16de tijd van 3,835 seconden kende Las Vegas het snelste deelnemersveld in de geschiedenis van de NHRA.

vegas smith
Rickie Smith

Titel nummer twee
De NHRA Pro Mod Drag Racing Series werkte in Las Vegas zijn laatste race van het seizoen af. Met een overwinning in de tweede eliminatieronde stelde Rickie Smith titelprolongatie al veilig. Smith gaf zijn kampioenschap extra glans door de wedstrijd ten koste van Don Walsh, de nummer één uit de kwalificatie, op zijn naam te schrijven.

Ulf Leanders schittert
In de Pro Stock Bike klasse startte Elvira Karlsson. De kleine Zweedse kwam echter 0,001 seconde tekort om de 16de plaats over te nemen en stond dus met haar 17de kwalificatiepositie buiten de eliminaties. Beter verging het haar Zweedse landgenoten in de Top Alcohol Funny Car klasse. Met een tijd van 5,551 seconden schopte Ulf Leanders het tot een tweede kwalificatiepositie, op slechts 0,001 seconde van de pole. Jonnie Lindberg zette in de kwalificatie de dertiende tijd op de klokken. In de eliminaties werd Lindberg in de kwartfinale geklopt door Steve Harker. Leanders deed het beter en met tijden in de 5,5 seconden wist de Zweed zelfs tot de finale door te dringen. Daarin moest Leanders het opnemen tegen....Harker. Bij de start was Harker met 0,021 tegen 0,054 seconden net iets eerder weg en omdat het tweetal in de run met 5,548 seconden precies dezelfde tijd liet noteren, ging de winst naar Harker. Met een runner-up positie deed Leanders het echter meer dan uitstekend.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet