Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Andersen Racing sluit tijdperk af

nataas.487

Andersen Racing, het team dat de afgelopen jaren het Europese dragracen in de Top Fuel klasse zowel domineerde als kleur gaf, houdt op te bestaan. Eigenaren en crewchiefs Per en Karsten Andersen hebben besloten er na hun achtste Europese titel, waarvan er twee in de afgelopen seizoenen werden gescoord met Thomas Nataas, een punt achter te zetten. Nataas is met de Andersen Racing auto niet alleen de regerend FIA Europees Top Fuel kampioen, maar tevens Europees recordhouder in zowel tijd als snelheid. Met het stoppen van Andersen Racing heeft ook Nataas besloten in ieder geval volgend jaar niet meer in actie te komen.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Remco Scheelings

Het team van Per en Karsten Andersen veroverde officiële FIA EK-titels met drie verschillende rijders. In 2006 pakte de Zweed Håkan Nilsson voor de twee Deense teambazen de hoogste eer, in 2008 en 2009 gevolgd door de Engelsman Andy Carter, terwijl in 2013 en 2014 de Noor Thomas Nataas oppermachtig was. De afgelopen jaren verbeterden de rijders in de door de eigenaren Per en Karsten Andersen zelf getunede auto ook diverse keren de Europese records, waarbij deze met 3,955 seconden en 509,19 km/u op dit moment in het bezit zijn van Nataas.

nataas.076
Karsten (links) en Per Andersen, wel naamgenoten maar geen familie 

Het runnen van het team legde echter steeds meer beslag op de toch al schaarse tijd van de twee Deense eigenaren en dus heeft men besloten om op het hoogtepunt te stoppen. Zowel de Top Fueler, waarmee het team dit jaar voor het eerst aantrad, als de vrachtwagen en alle andere spullen zijn te koop.

nataas.553
Thomas Nataas (links) afgelopen september na het winnen van de titel

Met het stoppen van Andersen Racing heeft ook Thomas Nataas besloten voorlopig een punt te zetten achter zijn carrière. Met een dochter die actief is in de dragrace-sport en een zoon in de motorcross, werden ook voor de Noor de schema's naast het gewone werk een beetje teveel van het goede.

nataas.310


andersen-titels Begin 2013 waren het er nog zeven, nu al acht. In de eerste jaren was het kampioenschap nog geen officieel FIA EK. 

Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet