Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Noah Stutz maakt NHRA Top Fuel-debuut

stutz kop

Wat voor de meeste Europese dragracers een levenslange droom blijft, wordt voor Noah Stutz al voor zijn twintigste verjaardag werkelijkheid. In het weekend van 1 en 2 november maakt de Zwitserse Top Fuel-piloot tijdens de NHRA Toyota Nationals in Las Vegas zijn debuut in de NHRA Mello Yello Drag Racing Series. De 19-jarige Stutz zal uitkomen in de auto van de broers Dom en Bobby Lagana, waarbij de eerstgenoemde als tuner zal optreden.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: p.r. en Remco Scheelings

Noah Stutz begon zijn dragrace-carrière in de Junior Dragsters, om al snel door te groeien naar de klassen Super Comp en Super Pro ET. In 2013 kreeg de Zwitser de kans om in de tweede auto van Erbacher Racing zijn Top Fuel-licentie te halen. Op Hockenheim maakte Stutz vervolgens op 18-jarige leeftijd zijn wedstrijddebuut in de koningsklasse van het FIA Europees Kampioenschap. In dezelfde auto van Erbacher Racing zou Stutz vervolgens in 2014 het gehele FIA EK afwerken.

stutz 1

Gedurende het jaar kwamen de zaken echter in een stroomversnelling en op Hockenheim, waar de Zwitser overigens met een runner-up positie zijn beste uitslag scoorde, maakte Stutz bekend de overstap naar de Amerikaanse NHRA Mello Yello Drag Racing Series te zullen maken. Stutz liet dan ook de laatste twee FIA EK-wedstrijden schieten en reisde enkele weken geleden al naar Amerika om daar zijn plannen definitief te kunnen afronden. Zo deed hij onder andere ervaring op door tijdens de meest recente wedstrijden mee te werken bij diverse teams.

stutz 2

Deze week kwam dan het groene licht en kon Stutz definitief bekendmaken dat zijn NHRA Mello Yello Drag Racing Series Top Fuel-debuut aanstaande is. Zoals vanaf het begin al de bedoeling was, zal Stutz plaatsnemen in de auto van de broers Dom en Bobby Lagana, twee gerenommeerde tuners die voor meerdere teams werken, maar zelf ook een eigen auto bezitten. Dom Lagana zal voor de Zwitser als tuner optreden. Stutz maakt zijn debuut tijdens de NHRA Toyota Nationals op Las Vegas Motor Speedway. Deze wedstrijd staat op de kalender voor 30 oktober tot en met 2 november en is de voorlaatste race in het belangrijkste dragrace kampioenschap ter wereld. Voor de jonge Zwitser, die op 11 november pas zijn 20ste verjaardag viert, wordt daarmee een droom werkelijkheid.

stutz 5

Twee weken na Las Vegas is de afsluitende wedstrijd van het seizoen op Pomona. Vooralsnog staat Stutz daar nog niet op de inschrijflijsten. Het Amerikaanse avontuur van Stutz wordt mede mogelijk gemaakt door Formex Swiss Watches en Midland Oil, zijn sponsors uit het FIA EK. Het mag duidelijk zijn dat Stutz deze winter alles in het werk gaat stellen om volgend jaar aan meer NHRA-wedstrijden deel te kunnen nemen.

stutz 4
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet