Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Matt Hagan neemt het commando over

hagan p

Matt Hagan heeft met een overwinning in Reading de leiding genomen in de tussenstand van de NHRA Mello Yello Drag Racing Series. Met nog slechts twee races te gaan, is het de eerste keer dit seizoen dat er geen rijder van John Force Racing de titelstrijd bij de Funny Cars aanvoert. In de Top Fuel klasse deed Tony Schumacher goede zaken door met een zege zijn leidende positie te versterken. Bij de Pro Stockers ging de overwinning verrassend naar Rodger Brogdon die in de finale Allen Johnson te snel af was.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: NHRA

De NHRA Nationals op de snelle baan van Maple Grove Raceway was de 22ste wedstrijd van de NHRA Mello Yello Drag Racing Series en de vierde uit de zes races tellende Countdown to the Championship playoffs.

hagan a
Matt Hagan in de Rocky Boots Dodge Charger

Aflossing van de wacht
Met John Force en Robert Hight werd bij de Funny Cars de titelstrijd het hele jaar aangevoerd door rijders van John Force Racing. Na twee recente overwinningen in de Countdown playoffs had ook Courtney Force zich bij haar teamgenoten gevoegd en waren vader en dochter zelfs de nummers één en twee in het kampioenschap. In Reading keerden dit weekend echter de kansen. Alle drie de John Force Racing-rijders werden al in de eerste eliminatieronde uitgeschakeld en dus de ideale kans voor de concurrentie om het gat te dichten. Met een overwinning en een runner-up positie uit de laatste drie wedstrijden was Don Schumacher Racing-rijder Matt Hagan al aan een sterke serie bezig en deed in Reading nog betere zaken. Na een zege in de kwartfinale op DSR-teamgenoot Jack Beckman en winst op reactietijd op Alexis DeJoria in de halve finale, moest Hagan het in de finale opnemen tegen alweer een Don Schumacher Racing-teamgenoot, Tommy Johnson Jr. In een spectaculaire run waarbij hij op de finishlijn zijn motor opblies, pakte Hagan zijn derde overwinning van dit seizoen en is nu met een voorsprong van 36 punten op John Force de nieuwe leider in de tussenstand. Na zijn titel in 2011, liggen er dus opnieuw kansen voor Hagan.

schumacher p
Tony Schumacher

Sterk
In de Top Fuel klasse lijkt Tony Schumacher regelrecht op weg naar zijn achtste (!) titel. Nadat de Don Schumacher Racing-rijder vorige week punten liet liggen, was de U.S. Army-piloot in Reading weer onklopbaar. In de kwalificatie had Schumacher al de snelste tijd op de klokken gezet en rekende in de kwartfinale af met zijn directe concurrent in de strijd om het kampioenschap, Steve Torrence. In de halve finale wachtte de fraaie confrontatie met Doug Kalitta, ook al een kanshebber in de strijd om de titel. Schumacher besliste het duel met de rijder die bijna het hele jaar de ranglijst aanvoerde nota bene op reactietijd in zijn voordeel.

schumacher a2
Tony Schumacher

In de finale moest Schumacher het opnemen tegen Brittany Force, die in de halve finale Spencer Massey het nakijken had gegeven. Voor de derde keer in de playoffs en de vijfde keer dit seizoen trok Schumacher de winst naar zich toe en heeft nu in de tussenstand een voorsprong van 134 punten op Kalitta. Torrence bezet plaats drie terwijl regerend kampioen Shawn Langdon zich tevreden moet stellen met plaats vier.

brogdon
Rodger Brogdon

Verrassend
In de Pro Stock klasse ging de winst uiterst verrassend naar Rodger Brodgon. In de finale klopte Brogdon favoriet Allen Johnson en pakte daarmee zijn eerste overwinning van dit seizoen en de tweede uit zijn carrière. In de tussenstand van het kampioenschap zag leider Jason Line door een uitschakeling in de kwartfinale zijn voorsprong op Erica Enders iets kleiner worden. Enders, die eerder dit seizoen lange tijd de ranglijst aanvoerde, pakte met een eerste kwalificatiepositie extra punten en werd pas in de halve finale uitgeschakeld door Johnson.

Na vier wedstrijden in vier opeenvolgende weekenden hebben de teams nu even rust. De voorlaatste wedstrijd van het seizoen staat op de kalender in het weekend van 1 en 2 november als het circus Las Vegas aandoet, terwijl twee weken later op Pomona de definitieve beslissingen moeten vallen.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet