Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Courtney Force op herhaling in St. Louis

force.c. p

Na de winst vorige week in Dallas heeft Courtney Force ook de wedstrijd in St. Louis op haar naam geschreven. Met haar tweede opeenvolgende zege in de zes races tellende Countdown to the Championship playoffs is Courtney haar vader John Force in de tussenstand nu tot op dertig punten genaderd. Bij de Pro Stockers ook al een 'dubbel' want hier pakte Dave Connolly zijn tweede zege op rij en vormt nu een regelrechte bedreiging voor leider Jason Line. In de Top Fuel klasse bracht Antron Brown zichzelf met een zege weer terug in de titelrace.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: NHRA

De 21ste wedstrijd van de NHRA Mello Yello Drag Racing Series werd verreden op Gateway Motorsports Park in St. Louis en vormde de derde race uit de zes wedstrijden tellende Countdown to the Championship playoffs.

force.j.2
John Force

Dochter klopt vader
In de kwalificatie voor de AAA Insurance NHRA Midwest Nationals deed John Force als leider in de Funny Car-tussenstand goede zaken door de eerste positie voor zich op te eisen. In de halve finale van de eliminaties stuitte Force echter op dochter en teamgenote Courtney Force, die haar vader een pijnlijke nederlaag bezorgde door de 16-voudig kampioen op reactietijd te kloppen. In de finale moest Courtney het vervolgens opnemen tegen Matt Hagan. Opnieuw toonde de Traxxas Ford Mustang zijn snelheid want in 4,09 seconden liet Courtney Force ook de Don Schumacher Racing Dodge kansloos.

force.c. a
Courtney Force

Voor de 26-jarige Force was het alweer de vierde overwinning van het seizoen, maar veel belangrijker, de tweede opeenvolgende in de nu drie wedstrijden oude Countdown to the Championship playoffs. In de tussenstand verkleinde Courtney de achterstand op haar vader tot 30 punten. Hagan staat derde terwijl Robert Hight als derde John Force Racing-piloot de top vier completeert.

brown p
Antron Brown

Antron Brown vecht terug
In de Top Fuel klasse greep Antron Brown met een overwinning zijn laatste kans om nog een rol van betekenis in de titelstrijd te kunnen spelen. In de halve finale rekende Brown af met Steve Torrence, een van zijn grote concurrenten, om vervolgens in de finale regerend kampioen Shawn Langdon het nakijken te geven. Uiterst verrassend werd Tony Schumacher als leider in de tussenstand en winnaar van de laatste twee races al in de eerste eliminatieronde uitgeschakeld door Terry McMillen en verspeelde daardoor een flink deel van zijn voorsprong. Achter Schumacher is Langdon opgerukt naar plaats twee, voor Torrence die nu op zijn beurt gevolgd wordt door Brown.

kalitta
Doug Kalitta

Voor Doug Kalitta, die het grootste deel van het seizoen de ranglijst aanvoerde, blijven de problemen aanhouden. In de kwalificatie pakte Kalitta weliswaar de eerste positie, maar werd vervolgens in de kwartfinale uitgeschakeld door Bob Vandergriff en is nu in de tussenstand terug te vinden op plaats vijf.

connolly
Dave Connolly

Ook twee keer Dave Connolly
Net als Courtney Force bij de Funny Cars, ging bij de Pro Stockers Dave Connolly op herhaling. Na zijn winst in Dallas was de rijder van Gray Motorsports ook in St. Louis weer goed op dreef, klopte in de halve finale de als snelste uit de kwalificaties naar voren gekomen Erica Enders en stond daarmee in de eindstrijd tegenover Jason Line. Met een overwinning kon Connolly zijn achterstand op leider Line terugbrengen tot 26 punten, terwijl bij verlies het gat zou oplopen naar 66 punten. Connolly deed wat hij moest doen, nam bij de start een kleine voorsprong, om vervolgens met 6,562 tegen 6,565 seconden net iets eerder de finish te passeren. Rijders van Gray Motorsports hebben nu de laatste vier Pro Stock wedstrijden gewonnen en dus is er voor Line een reden om zich zorgen te gaan maken. In de tussenstand staat Enders, die het grootste deel van het seizoen de ranglijst aanvoerde, derde.

knowles
Mike Knowles

Eerste winst Mike Knowles
Net zoals Top Fuel, Funny Car en Pro Stock vorige week in Dallas de uitgestelde wedstrijd van Charlotte afmaakten, zo hadden de Pro Mods in St. Louis een dubbelprogramma. In de Charlotte-finale ging de winst naar Troy Coughlin, die Mike Janis het nakijken gaf. Een dubbele overwinning zat er voor Coughlin echter niet in, want in de 'St. Louis eliminaties' werd hij in de kwartfinales uitgeschakeld door Von Smith. In de halve finale en finale speelde vervolgens reactietijd een hoofdrol voor Smith. In de halve eindstrijd klopte Von Smith op reactietijd de leider in de tussenstand en naamgenoot Rickie Smith, om vervolgens in de finale op reactietijd te worden geklopt door Mike Knowles. Voor deze laatste was het zijn eerste Pro Mod overwinning. De NHRA Pro Mod Drag Racing Series heeft met Las Vegas nog één wedstrijd af te werken. Top Fuel, Funny Car en Pro Stock staan volgend weekend alweer aan de start in Reading.

In de kwalificatie kwam er een hardhandig einde aan het Pro Mod raceweekend van Pete Farber. Met zijn 1969 Dodge Daytona raakte Farber de muur, maar verklaarde de schade voor Las Vegas weer hersteld te hebben.

Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet