Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Dubbelslag voor Tony Schumacher in Dallas

dallas schumacher.p

Met twee zeges binnen 24 uur was Tony Schumacher de grote winnaar op Texas Motorplex in Dallas. Op zaterdag won de U.S. Army Top Fuel-piloot de uitgestelde eliminaties van de wedstrijd in Charlotte, om op zondag op dezelfde baan te zegevieren in de AAA Texas NHRA FallNationals. Bij de Funny Cars pakte Courtney Force met een overwinning haar kans om nog een rol van betekenis te kunnen spelen in de titelstrijd, terwijl in de Pro Stock klasse Gray Motorsports succesvol was met een zege van Dave Connolly op teamgenoot Shane Gray. Op zaterdag had Shane's broer en teamgenoot Jonathan Gray al de winst voor zich opgeëist in de uitgestelde Charlotte-eliminaties.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: NHRA

De fans van de NHRA Mello Yello Drag Racing Series kregen dit weekend in Dallas letterlijk twee voor de prijs van één. De kwalificatieruns op zaterdag van de AAA Texas NHRA FallNationals waren namelijk tevens de eliminatieronden voor de vorige week zondag door problemen met de baan en regen gestaakte wedstrijd in Charlotte. Op zondag stonden vervolgens de eliminaties van de AAA Texas NHRA FallNationals op het programma. Na een weekend met de eerste twee (van in totaal zes) wedstrijden van de Countdown to the Championship playoffs, kan al voorzichtig de balans worden opgemaakt over de krachtsverhoudingen richting de grote finale in Pomona.

dallas schumacher.a
Tony Schumacher

Tony Schumacher grote winnaar
Binnen 24 uur heeft Don Schumacher Racing-piloot Tony Schumacher zich in ieder geval weer opgeworpen als serieuze titelkandidaat. Op zaterdag klopte Schumacher in zijn U.S. Army Top Fueler in de uitgestelde Charlotte-finale Khalid alBalooshi. Omdat de top drie in de titelstrijd al in de eerste eliminatieronde was uitgeschakeld, sprong Schumacher met deze 75ste overwinning uit zijn carrière in de tussenstand van vier naar één. Op zondag, nog geen 24 uur na zijn eerdere zege, herhaalde de DSR-rijder dit kunststukje door achtereenvolgens Leah Pritchett, Bob Vandergriff Jr. en Troy Buff te kloppen en vervolgens in de finale af te rekenen met J.R. Todd. Door deze tweede zege bouwde Schumacher in de titelstrijd een voorsprong op van 106 punten op de als tweede geklasseerde Steve Torrence. Grote verliezer was Doug Kalitta. De Kalitta Motorsports-rijder voerde bijna het hele seizoen de ranglijst aan, maar werd nu twee keer achter elkaar in de eerste eliminatieronde uitgeschakeld en zakte daardoor naar de derde plaats in de tussenstand. Het is niet de eerste keer dat dit Kalitta overkomt en hij in de slotfase van het seizoen een nagenoeg zekere titel in rook ziet opgaan. Volgende week zal in St Louis duidelijk worden of deze geschiedenis zich gaat herhalen.

dallas hagan
Matt Hagan

Courtney Force weer in de race
Bij de Funny Cars maakte Matt Hagan op zaterdag het Don Schumacher Racing-feestje compleet door in de uitgestelde Charlotte-finale John Force het nakijken te geven en de winst voor zich op te eisen. In tegenstelling tot bij de Top Fuelers waren er bij de Funny Cars op zondag andere hoofdrolspelers en werden zowel Hagan als Force al in de kwartfinales uitgeschakeld.

dallas force c.a
Courtney Force

John Force Racing heeft echter meerdere ijzers in het vuur en dit keer greep dochter Courtney de macht. In de kwartfinale klopte Courtney Force haar teamgenoot Robert Hight om zich vervolgens ten koste van Don Schumacher Racing-piloot Tommy Johnson Jr. voor de finale te plaatsen. Wat haar vader een dag eerder niet lukte, daar slaagde Courtney wel in, want in 4,22 seconden klopte ze Del Worsham en pakte zo haar derde overwinning van dit seizoen.

dallas force c.p
Courtney Force kan weer lachen

Door haar zege bracht Courtney Force de achterstand in het kampioenschap terug tot een overbrugbare marge. Met John Force op één, Hight op twee en Courtney Force op vier geven de John Force Racing-teamgenoten tot nu toe de toon aan. Hagan is op plaats drie de enige vreemde (DSR-)eend in de bijt.

dallas gray.j
Eerste winst voor Jonathan Gray

Gray Motorsports grijpt de macht
In de Pro Stock klasse deed dit weekend Gray Motorsports uitstekende zaken. Op zaterdag klopte rookie Jonathan Gray in de Charlotte-finale lijstaanvoerder Jason Line en boekte zo zijn allereerste Pro Stock-zege. Op zondag werd de kersverse winnaar in de halve finale geklopt door zijn teamgenoot Dave Connolly en omdat in de andere halve finale Shane Gray, de broer van Jonathan, Vincent Nobile te snel af was, in de finale voor de NHRA FallNationals dus een volledige Gray Motorsports bezetting.

dallas connolly
Dave Connolly

Connolly won dit onderlinge duel en staat in de tussenstand achter Line op plaats twee. Op drie volgt Shane Gray, op vier voormalig leider Erica Enders en op vijf Jonathan Gray.

De komende twee weken wordt snel meer duidelijk over de kanshebbers op de titels. Volgende week staat St Louis op het programma, een week later gevolgd door de wedstrijd op Maple Grove Raceway in Reading.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet