Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: MPM Super Twin-coureur Martijn de Haas domineert European Finals met snelle tijden en overtuigende overwinning

haas.554

'Game, set en match' voor MPM-coureur Martijn de Haas bij de European Finals op Santa Pod. Tijdens de afsluitende wedstrijd van het FIM Europees Kampioenschap Drag Bikes legde de MPM Super Twin-coureur een ongekende suprematie aan de dag. In de kwalificatie pakte De Haas met de door zijn broer Joeri geprepareerd MPM-Harley in een nieuw persoonlijk record van 6,632 seconden de eerste positie. In de eliminaties was de MPM-piloot met 6,65 en 6,75 seconden opnieuw extreem snel om daar in de finale met 6,623 seconden in weer een nieuw persoonlijk record een prachtige overwinning aan vast te knopen. "Hier valt niets op af te dingen. We zijn het hele weekend snel geweest en hebben niets cadeau gekregen", aldus Martijn de Haas, die daarmee jarenlang hard werken van de twee broers beloond zag worden.

Tekst: PR
Foto's: Remco Scheelings

De vierde en afsluitende wedstrijd van het FIM Europees Kampioenschap Drag Bikes werd verreden op Santa Pod Raceway, Europa's bekendste dragstrip. Omdat de Engelse weersomstandigheden dit keer ook meewerkten, waren snelle tijden mogelijk. Tijdens de openingsronde van de titelstrijd eind mei op Santa Pod, was het MPM Super Twin-team van Martijn en Joeri de Haas met 6,787 seconden voor het eerst onder de 7-secondengrens gedoken en omdat de broers de rest van het seizoen ook al snelle tijden op de klokken hadden gezet, werd reikhalzend uitgekeken naar de Engelse wedstrijd.

haas.300

In de eerste kwalificatierun verscheen er voor Martijn de Haas een 7,14 seconden op de klokken en hoewel het natuurlijk niet de beoogde score was, betekende het wel meteen de eerste kwalificatiepositie. De tweede run liet het De Haas Brothers team aan zich voorbij gaan en begon dag twee dan ook vanuit een tweede positie. In een ongekend fraaie derde kwalificatierun waarbij Martijn de Haas bijna de gehele kwartmijl op het achterwiel aflegde, verscheen er een 6,632 seconden op het scorebord, een dik nieuw persoonlijk record en goed voor de definitieve eerste kwalificatiepositie.

haas.360hf

Dat het MPM-team de juiste set-up voor de Engelse baan had gevonden en niet alleen snel maar ook uiterst constant was, bleek op de dag van de eliminaties. Ondanks een bye-run in de eerste ronde snelde De Haas naar een tijd van 6,65 seconden, om daar met 6,75 seconden en een eindsnelheid van 212,89 mph (342,6 km/u) een tweede superrun aan vast te knopen. "Je kunt ervoor kiezen om behoudend te rijden, voldoende om je voor de volgende ronde te plaatsen, maar dat wilden we niet. We zijn gewoon iedere keer voluit gegaan. Daar leer je ook het meeste van", aldus De Haas over zijn tactiek voor de eerste eliminatieronden.

haas.371f

Probleemloos plaatste de MPM-piloot zich voor de finale waarin De Haas het moest opnemen tegen zijn landgenoot Job Heezen. Met een iets betere reactietijd nam De Haas bij de lichten meteen een kleine voorsprong en zij-aan-zij ging het Nederlandse tweetal richting de finish. In 6,623 seconden en met 345,8 km/u passeerde De Haas de eindstreep en was daarmee de absolute winnaar van de European Finals in de Super Twin klasse. "Voor dit soort races doe je het allemaal. Terwijl je richting de 300 km/u gaat, zit je opzij te kijken waar je tegenstander is. De ene keer zat zijn voorwiel net voor dat van mij en even later was het weer omgekeerd. Aan de finish lag ik net wat voor", blikte een intens blije De Haas terug. Bij de prijsuitreiking vielen de broers elkaar dan ook dolgelukkig in de armen. Na jarenlang hard werken kwam dit seizoen de beloning met als kers op de taart deze onbetwiste zege. "We hebben eerder een keer de European Finals gewonnen, maar toen waren de runs niet goed en kwam er het nodige geluk bij kijken. Nu hebben we niets cadeau gekregen en het door hard rijden voor elkaar gebokst", aldus Martijn de Haas tot besluit.

haas.550

Mede door zijn overwinning is de MPM-coureur als derde geëindigd in de Super Twin klasse van het FIM Europees Kampioenschap.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet