Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Winst Lex Joon en records in Gardermoen

 gm_joon.00

Lex Joon heeft in het Noorse Gardermoen de 4de ronde in het FIA Europees Top Fuel Kampioenschap op zijn naam geschreven. Als enige rijder lukte het de Nederlander om in alle eliminatieronden tijden onder de vijf seconden op de klokken te zetten. In de finale rekende de MPM-coureur af met local hero Thomas Nataas. In de klasse Top Methanol Dragster ging de winst naar Dave Wilson terwijl Ulf Leanders de winst pakte bij de Top Methanol Funny Cars. In de Pro Stock-klasse verraste Magnus Hansson met een overwinning. Bij de Pro Mods profiteerde Michael Gullquist van een rood licht van tegenstander Andy Robinson en ging daardoor met de meeste punten naar huis.

tekst en foto's: Remco Scheelings

De wedstrijd in het Noorse Gardermoen heeft dit jaar aangetoond absoluut op de Europese kalender thuis te horen. Na een aantal moeilijke jaren waarin slechte weersomstandigheden (en dus ook weinig publiek) en een mindere baanpreparatie de organisatie parten speelden, leek de wedstrijd uit het FIA Europees Kampioenschap geschrapt te worden. De editie van dit jaar maakte alle voorgaande meer dan goed. Een recordaantal bezoekers en zeer snelle tijden waarbij zelfs diverse Europese records sneuvelden. Door de gunstige ligging met veel zuurstof in de lucht is de baan bij de juiste temperaturen en preparatie in potentie de snelste van Europa.

 gm_erbacher
Urs Erbacher

Records
In de Top Fuel-klasse vestigde Håkan Nilsson met 4,83 seconden een nieuw Europees record. De absoluut snelste run kwam echter op naam van Urs Erbacher die met 4,747 seconden de tweede tijd ooit in Europa gereden op de klokken zette. Met 514 km/u (319 mph) verbeterde de Zwitser zelfs de hoogst gemeten eindsnelheid in Europa. Om als officiële records te worden erkend moet een tweede tijd/snelheid binnen 1% van deze score op de klokken worden gezet. Helaas lukte dat Erbacher niet, zodat zijn scores niet als officiële Europese records de boeken ingaan. In de Pro Stock-klasse was Michael Malmgren met 324 km/u wel goed voor een nieuw officieel Europees record. Bij de Pro Mods sneuvelden allebei de records. Urban Johansson verbeterde zijn snelste tijd naar 6,230 seconden terwijl Andy Robinson met 369 km/u de hoogste eindsnelheid liet noteren.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet