Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Tweede seizoenshelft FIA EK trapt af met de NitrOlympX

voor nitrol kop

Komend weekend is het tijd voor de inmiddels 29ste editie van de NitrOlympX. De Duitse wedstrijd van het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing vormt traditioneel de start van de tweede seizoenshelft. Met drie wedstrijden in een maand tijd breekt voor de teams een drukke periode aan. Na de race op de Rico Anthes Quartermile volgt met een weekend pauze het Zweedse Tierp Arena en met eenzelfde tussenpauze de afsluitende ronde van het seizoen, de European Finals op Santa Pod.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Remco Scheelings

Door het wegvallen van de Sweden Internationals half juni op Tierp Arena zat er dit jaar opeens een groot gat tussen Round 1 op Santa Pod en de Nitro Nationals op Alastaro. Inmiddels gebruikelijk is de meer dan een maand pauze tussen deze Finse ronde van het FIA en FIM Europees Kampioenschap en de NitrOlympX, waarmee deze Duitse ronde veelal beschouwd wordt als de start van deel twee van het seizoen. Hopelijk wordt de tweede seizoenshelft onder een beter gesternte afgewerkt dan de eerste twee wedstrijden. Round 1 viel voor een groot deel ten prooi aan de regen, terwijl Alastaro schitterend weer kende, maar daar waren de baanomstandigheden zo dramatisch slecht, dat van een normale race eigenlijk geen sprake was.

voor nitrol joosten
Robert Joosten (voorgrond) en Marc Meihuizen

De fraaie entourage van het Grand Prix-circuit, het imposante Motodrom en de vermaarde Nightshow op zaterdagavond maken de NitrOlympX altijd tot een speciale wedstrijd op de Europese kalender. Met meer dan 50.000 toeschouwers is de NitrOlympX op Hockenheim tevens het best bezochte dragrace-evenement van Europa.

voor nitrol vegter
David Vegter

In de Pro Modified klasse komen de Nederlanders Robert Joosten, Marc Meihuizen en David Vegter aan de start en behoren ook alle drie tot de kanshebbers op de overwinning. Bij een goede uitslag in Hockenheim zijn er ook nog titelkansen voor dit drietal. Snelheid hebben de drie Nederlanders meer dan voldoende, nu dat kleine beetje geluk nog.

voor nitrol newsl


In de Speedgroup Club Europe newsletter, te lezen via bijgaande link, een volledige voorbeschouwing op de NitrOlympX: club.speedgroup.eu/newsletters/2014/august_2014

Op Hockenheim komen ook de rijders die strijden om het FIM Europees Kampioenschap Drag Bikes aan de start. In de Super Twin klasse heeft Nederland met Job Heezen en Martijn de Haas twee sterke deelnemers, terwijl ook de Noor Ronny Aasen, die uitkomt voor het Nederlandse Zodiac team, een beetje als landgenoot mag worden beschouwd. In de Pro Stock Bike klasse verdedigt Gert-Jan Laseur de Nederlandse driekleur.

Naast de klassen die strijden om het FIA en FIM EK komen er op de Rico Anthes Quartermile nog vele Sportsman klassen in actie. Daarin ook een groot aantal Nederlandse rijders waardoor de kans dat er zondagavond een landgenoot de grootste bokaal in ontvangst mag nemen zeker niet ondenkbeeldig is.

De kalender voor de tweede seizoenshelft voor de deelnemers aan het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing ziet er als volgt uit:

8-10 augustus, NitrOlympX, Hockenheim, Duitsland
22-24 augustus, Turtle Wax Internationals, Tierp Arena, Zweden *
5-7 september, European Finals, Santa Pod, Engeland

* telt niet mee voor het FIM EK (motoren)
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet