Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Summer Nationals, maar dan op z'n Engels

back-up

Een dragrace-wedstrijd in Engeland 'Summer Nationals' noemen is vragen om moeilijkheden. Zo onlosmakelijk als wisselvallig weer met de Nederlandse zomers verbonden is, is dat in Engeland nog een graadje erger. En dus was regen ook afgelopen weekend weer de grote spelbreker bij de voor het Britse MSA National Drag Racing Championship meetellende wedstrijd op Santa Pod Raceway. Aan de tijd die wel gereden kon worden had David Vegter genoeg om in de klasse Pro Modified de eerste kwalificatieplaats voor zich op te eisen.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Remco Scheelings

Dat de testdag op vrijdag al enkele keren moest worden onderbroken was vervelend, maar had voor de wedstrijd nog niet direct consequenties. Op zaterdag moesten de kwalificaties echter enige uren worden stilgelegd wegens regen, waardoor van de geplande drie sessies er voor enkele klassen nog twee konden worden afgerond, terwijl andere klassen zelfs met één genoegen moesten nemen. De weersvoorspelling voor zondag was echter uitstekend en dus mochten deze klassen op zondagochtend onder een zomers zonnetje alsnog hun tweede kwalificatieronde voltooien. Niets is echter onvoorspelbaarder dan het weer en juist op het moment dat rond de klok van elf uur een aanvang zou worden gemaakt met de eliminaties, begon het licht te regenen waardoor uiteindelijk met forse onderbrekingen slechts drie klassen een eerste eliminatieronde konden afwerken. Toen vervolgens rond half vijf de Pro Mods net aan hun eerste eliminaties waren begonnen en de donkere luchten voor de zoveelste keer water op Santa Pod loslieten, gooide de organisatie de handdoek in de ring en werd de wedstrijd afgelast.

vegter.04
David Vegter

David Vegter op één
In de Pro Modified klasse kwam David Vegter aan de start. Met zijn 6,37 seconden uit de eerste run eiste de Nederlander de eerste kwalificatiepositie voor zich op, voor Andy Robinson en Phil Englefield. Door ernstige tyre shake wist Vegter zijn tijd in de tweede kwalificatierun niet te verbeteren, terwijl hij (symbolisch voor zijn weekend) wachtend in de line-up voor zijn eerste eliminatieronde kon gaan schuilen voor de regen.

Alsof de weergoden het erom deden, maar het aantal malen dat Vegter in drie dagen richting de start ging voor een run om opgewarmd en ingesnoerd te moeten constateren dat de eerste druppels weer vielen, was nog net op de vingers van één hand te tellen.

vegter.02
Donkere luchten voorspellen niet veel goeds.

vegter.01
En dus weer doek erover en terug naar de pits

englefield
Phil Englefield

garrett
Rick Garrett, vierde in de kwalificatie
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet