Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Summer Nationals lokt Nederlanders naar Santa Pod

voor vegter.064

Komend weekend wordt op Santa Pod Raceway de Summer Nationals verreden. Hoewel de wedstrijd in de autoklassen alleen meetelt voor het Britse MSA National Drag Racing Championship en er geen punten zijn te verdienen voor een internationaal kampioenschap, wagen toch enkele Nederlandse rijders de oversteek naar Engeland om wat extra meters te kunnen maken. Ook bij de motoren de nodige Nederlanders, waarbij in de Super Twin Top Gas klasse zelfs punten voor een Europese serie te verdienen zijn.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Remco Scheelings

De Nederlanders hebben allemaal zo hun eigen redenen om richting de Summer Nationals op Santa Pod te reizen. Voor de een is het een mooie extra testgelegenheid, voor de ander een compensatie voor de grotendeels verregende wedstrijd eind mei.

voor vegter.303
David Vegter

David Vegter in Pro Mod
Pro Modified is de hoogste en snelste klasse waarin tijdens de Summer Nationals gestreden gaat worden om punten voor het Britse MSA kampioenschap. Na zijn schuiver tijdens 'Round 1' eind mei, is de '67 Camaro van David Vegter weer in zijn oude staat hersteld en de Nederlander grijpt de wedstrijd op Santa Pod aan om de nodige testruns te kunnen maken. Vegter is de enige niet-Britse rijder in het uit acht deelnemers bestaande veld. Belangrijkste tegenstander zal vermoedelijk Andy Robinson zijn.

voor wijden
Tom van der Wijden

Eerste meters
Super Pro ET is met bijna veertig inschrijvingen zoals inmiddels gebruikelijk de grootste klasse. Hier twee Nederlanders aan de start. Spannend wordt het voor Tom van der Wijden, die zijn eerste meters gaat maken met de Meth-Ness Dodge Avenger Funny Car. De afgelopen maanden is er veel werk gaan zitten in de van de Britse Jayne Kay overgenomen en inmiddels van een ex-Mikael Larsson Top Methanol Funny Car motor voorziene auto. Voor zowel rijder als team is het een enorme stap en dus zullen er veel ogen op Step-a-Side Drag Racing gericht zijn.

voor leersum
Wouter van Leersum

Wouter van Leersum komt voor het eerst dit jaar met zijn fraaie Camaro in actie. De Nederlander liet de eerste wedstrijd op Santa Pod aan zich voorbij gaan, maar is zeker van plan nu meteen snelle tijden op de klokken te toveren.

voor ellis
Gareth Ellis

Geen Nederlander maar een op zich wel bijzondere deelnemer in de Super Pro ET klasse is Gareth Ellis. De Engelsman komt met zijn fraaie ex-Adam Flamholc Chevrolet Monte Carlo normaal gesproken uit in het FIA Europees Kampioenschap Top Methanol Funny Car, maar bij het ontbreken van de TMFC-klasse tijdens de Summer Nationals heeft Ellis ingeschreven in de Super Pro ET klasse. Daarbij zal Ellis wel op tijd van het gas moeten want in Super Pro ET zijn tijden lager dan 6,0 seconden niet toegestaan en de Engelsman heeft al een 5,7 seconden met de Monte Carlo op de klokken gezet.

voor neimantas
In de klasse Street Eliminator zal opnieuw veel aandacht uitgaan naar de snelle Bentley Continental van Steve Neimantas. Na het debuut eind mei zal nu een tijd onder de 8 seconden zeker een van de doelen zijn.

Motoren
Bij de motoren nog meer Nederlanders aan de start. De Funny Bike klasse is met 14 deelnemers goed bezet en daaronder twee Nederlanders en twee Belgen. Stefan Schmidt en Viep Bloemen verdedigen de Nederlandse eer, terwijl namens onze zuiderburen Marc Vanden Boer en Luc Raeymaekers van de partij zijn.

voor jolink
Herman Jolink

De klasse Super Twin Top Gas werkt op Santa Pod een ronde af voor de Euroseries. Met tien deelnemers is het veld weliswaar niet heel groot maar met Herman Jolink heeft Nederland wel een kanshebber op de overwinning in huis. Tot slot de 8.5 Bike klasse, waarin zoals de naam al aangeeft niet sneller dan 8,5 seconden gereden mag worden. Met Margot Schmidt en Hensley Eugenia hier twee landgenoten die het tegen de Engelse concurrenten gaan opnemen.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet