Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: DSR en Gray Motorsports scoren in New England

dsr podium

Met zeges voor Tony Schumacher in de Top Fuel klasse en Ron Capps bij de Funny Cars was Don Schumacher Racing de grote winnaar in de nitro klassen op New England Dragway. In beide finales van de elfde ronde in de NHRA Mello Yello Drag Racing Series werd een rijder van Kalitta Motorsports verslagen. De eindstrijd in de Pro Stock klasse was met Jonathan Gray en Dave Connolly een volledige Gray Motorsports aangelegenheid, waarbij Connolly de winst greep.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: NHRA

De Auto-Plus NHRA New England Nationals leverde in alle klassen een mooie strijd op waarbij de tijden zo dicht bij elkaar lagen dat meer dan eens de reactietijd beslissend was.

tf brown
Antron Brown

In de Top Fuel klasse had Antron Brown de snelste kwalificatietijd voor zich opgeëist, maar werd in de kwartfinale geklopt door zijn Don Schumacher Racing-teamgenoot Tony Schumacher. In de halve finale was de U.S. Army-rijder ook te sterk voor de verrassend ver gekomen Clay Millican en stond daarmee in de finale.

tf schumacher
Tony Schumacher

Aan de andere kant van de eliminatieladder schakelde Richie Crampton in de kwartfinale op reactietijd de derde DSR-rijder, Spencer Massey uit, maar moest vervolgens in de halve finale zijn meerdere erkennen in de aanvoerder in de tussenstand van het kampioenschap, Doug Kalitta. In de finale liet Kalitta echter op reactietijd 0,02 seconden ten opzichte van Schumacher liggen en hoewel de Kalitta Motorsports-rijder vervolgens met 3,813 tegen 3,824 seconden een iets snellere run op de klokken bracht, was het niet genoeg om Schumacher te achterhalen, waardoor de DSR-dragster met een voorsprong van 0,009 seconden als eerste de finish passeerde. Voor Schumacher was het zijn tweede overwinning van het seizoen, terwijl Kalitta in de laatste drie opeenvolgende wedstrijden in de finale stond maar er daarvan niet een wist te winnen.

fc capps
Ron Capps

Eerste voor Ron Capps
In de Funny Car klasse was John Force in de eerste ronden goed op dreef. De Castrol Ford Mustang-piloot klopte eerst op reactietijd Matt Hagan om vervolgens in de kwartfinale, eveneens op reactietijd, met een verschil van 0,009 seconden af te rekenen met zijn teamgenoot en aanvoerder in de tussenstand van het kampioenschap Robert Hight.

fc hight
Robert Hight

In de halve finale moest Force het opnemen tegen Alexis DeJoria, terwijl in de andere halve finale zijn dochter Courtney moest aantreden tegen Ron Capps. Tot grote teleurstelling van de fans werd de finale geen vader-dochter of volledig vrouwelijke confrontatie want John Force werd geklopt door DeJoria terwijl Courtney het moest afleggen tegen Capps.

fc capps podium
Ron Capps

Daarmee net als in de Top Fuel klasse een finale tussen een rijder van Don Schumacher Racing en een van Kalitta Motorsports. En de uitkomst was hetzelfde want DSR-rijder Capps was met 4,09 seconden net iets sneller dan DeJoria en pakte zo zijn eerste overwinning van het seizoen.

ps connolly
Dave Connolly

Gray Motorsports regeert
In de Pro Stock klasse eiste Gray Motorsports de hoofdrol voor zich op. In de kwalificatie had Shane Gray al de snelste tijd op de klokken gezet en na een overwinning in de eerste eliminatieronde moest Shane het in de kwartfinale opnemen tegen zijn jongere broer, teamgenoot en dit jaar in de klasse debuterende Jonathan Gray. Dat onbevangenheid zeker helpt toonde Jonathan aan door met een snellere reactietijd Shane uiteindelijk met een verschil van 0,011 seconden het nakijken te geven. In de halve finale herhaalde Jonathan Gray dit huzarenstukje door met een reactietijd van 0,006 seconden een ruime voorsprong op Allen Johnson te pakken. Hoewel de Dodge-rijder vervolgens in de run met 6,525 tegen 6,583 seconden veel sneller was, was het niet genoeg om Gray te achterhalen en ging de winst met een verschil 0,01 seconde naar de debutant.

ps connolly-podium
Dave Connolly

Aan de andere kant van de eliminatieladder had de derde Gray Motorsports-rijder, Dave Connolly, geen grote problemen ondervonden en plaatste zich zo voor de finale, waardoor een zege voor Gray Motorsports bij voorbaat vaststond. Connolly liet zich niet verrassen door Jonathan Gray en greep de winst, zijn eerste sinds 2012. Erica Enders blijft leider in de tussenstand van het kampioenschap.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet