Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: DHRA kijkt en leert bij NHRA in Las Vegas (deel twee)

gerard-annet-kenneth

De Dutch Hot Rod Association is de drijvende kracht achter het Street Legal dragracen in Nederland en organiseert onder andere de Dutch Street Power Series en de EDRS-titelstrijd voor straatlegale voertuigen. Gerard Roelofsen en Kenneth Gosenshuis zijn al jaren aan de DHRA verbonden, Gerard als Technical inspector en Kenneth als startofficial. In het kader van een 'werk- en leerstage' mocht het tweetal in oktober naar Las Vegas om op The Strip at Las Vegas Motor Speedway te helpen en kijken bij de dagelijkse werkzaamheden van de NHRA-officials tijdens de NHRA Toyota Nationals, de voorlaatste wedstrijd van de NHRA Mello Yello Drag Racing Series.

Tekst: Gerard Roelofsen (m.m.v. Remco Scheelings)
Foto's: Gerard Roelofsen

In het eerste deel dat eerder deze week op AUTOSPORT.nl te lezen was, deed Gerard Roelofsen verslag van de dagen voorafgaand aan de NHRA Toyota Nationals, zoals onder andere het bezoek aan SFI Foundation, het wereldwijd erkende keuringsinstituut voor technische onderdelen waar de DHRA lid van is. Vandaag de ervaringen van het Nederlandse tweetal tijdens de NHRA-races op The Strip at Las Vegas Motor Speedway, waarbij de werkzaamheden van de Safety Safari, de ploeg NHRA-medewerkers die verantwoordelijk is voor de baanpreparatie en veiligheid aan bod komen.

kenneth-omn-track

Donderdag 24 oktober was D-Day, de eerste dag op het circuit van The Strip at Las Vegas Motor Speedway. Na het ophalen van de credentials en een voorstelrondje ging Kenneth direct naar het startvak waar hij zich natuurlijk als een vis in het water voelde.

inside-nhra-tech-truck

Ik ging direct naar mijn technische medebroeders. Na een introductie en het ophalen van de NHRA-kleding en veiligheidsartikelen, waren we er helemaal klaar voor. Maar, waar moet je beginnen met kijken en vragen stellen, er was zoveel. Eerst kreeg ik uitleg over de procedures die door de NHRA bij de keuring worden gehanteerd en verrassend genoeg doet de DHRA eigenlijk voor 90% hetzelfde, zonder dat dit ooit bewust op elkaar is afgestemd. Van het controleformulier tot de manier hoe er gekeurd werd, het voelde net als thuis. Kenneth maakte intussen kennis met de Safety Safari.

terrel-the-fuel-inspector

Vrijdag en zaterdag stonden in het teken van de kwalificaties en waren wat werkzaamheden betreft nagenoeg gelijk. Zo kreeg ik uitleg bij de brandstofcontrole. De NHRA controleert steekproefsgewijs of de brandstof waar men mee rijdt aan de regels voldoet en geeft hier tevens een kwaliteitsoordeel over, waar de rijder vervolgens weer zijn voordeel mee kan doen. Nooit geweten dat pompbenzine ook in 15 minuten zijn kracht kan kwijtraken! Heb dit letterlijk voor mijn ogen zien gebeuren! Er is wel een behoorlijke studie voor nodig om alles goed te kunnen controleren, maar de basis is nu onder de knie. Of dit gebruikt gaat worden voor Nederland? Wie weet, maar nu nog niet. Overigens wordt de overgebleven brandstof gebruikt voor de Kymco scooters waar de NHRA-organisatie mee rijdt. Nu snap ik ook direct waarom die zo hard lopen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet