Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: DHRA kijkt en leert bij NHRA in Las Vegas

track-lvms-kop1

De Dutch Hot Rod Association is de drijvende kracht achter het Street Legal dragracen in Nederland en organiseert onder andere de Dutch Street Power Series en de EDRS-titelstrijd voor straatlegale voertuigen. Gerard Roelofsen en Kenneth Gosenshuis zijn al jaren aan de DHRA verbonden, Gerard als Technical inspector en Kenneth als startofficial. In het kader van een 'werk- en leerstage' mocht het tweetal in oktober naar Las Vegas om op The Strip at Las Vegas Motor Speedway te helpen en kijken bij de dagelijkse werkzaamheden van de NHRA-officials tijdens de NHRA Toyota Nationals, de voorlaatste wedstrijd van de NHRA Mello Yello Drag Racing Series.

Tekst: Gerard Roelofsen (m.m.v. Remco Scheelings)
Foto's: Gerard Roelofsen

De indrukken van deze 'once-in-a-lifetime experience' wil het tweetal graag delen. Niet alleen om zo een blik te gunnen 'van binnenuit', maar ook om enig inzicht te geven in het werk van de Safety Safari, de ploeg NHRA-medewerkers die verantwoordelijk is voor de baanpreparatie en veiligheid en SFI Foundation, het wereldwijd erkende keuringsinstituut voor technische onderdelen waar de DHRA lid van is.

In deel één doet Gerard Roelofsen verslag van de dagen voorafgaand aan de NHRA Toyota Nationals. In deel twee komen de ervaringen op The Strip at Las Vegas Motor Speedway aan bod.

Na een voorbereidingstijd van zes maanden was het zaterdag 19 oktober dan eindelijk zover, richting Las Vegas om mee te helpen bij, maar vooral te leren van de NHRA. Na een vlucht van in totaal twaalf uur kwamen we aan in een donker, maar met vele kleuren verlicht Las Vegas. Moe maar blij streken we neer in het huis van EDRS-sponsor Tony Rowe.

the-strip-van-uit-overkant

Zondag 20 oktober. Eerst een bijkomdag. Na de start met een echt Amerikaans ontbijt inclusief pancakes, ei, spek en rösti, als een speer naar de Strip. Nee, niet de Las Vegas Strip, maar de drag strip, The Strip at Las Vegas Motor Speedway. Er werd op dat moment al hard gewerkt aan de baanpreparatie voor de een weekend later te verrijden NHRA Toyota Nationals. De Safety Safari trucks stonden al te wachten en de VIP-tent werd al opgebouwd. Ook de eerste rijders van de klassen Stock, Super Stock en Super Gas waren al gearriveerd. Nog even geduld, al was dat moeilijk.

auto-tony-rit-san-diego

Maandag 21 oktober was het vroeg opstaan, want het bezoek aan de SFI Foundation stond op het programma. Na een vijf uur durende rit van Las Vegas naar San Diego kwamen we met de kanariegele Dodge Charger Daytona om 11 uur aan op het hoofdkantoor van de SFI in Poway. Hier werden we opgewacht door president Arnie Khuns en Carl Olson.

afi-test-lab-2--pakken

Na een korte bespreking mochten we naar het gebouw waar alle testen gebeuren, het SFI laboratorium. Hier kregen we een uitgebreide uitleg over hoe er getest wordt. Veel testen zijn in-huis ontwikkeld en elk product ondergaat minimaal één, maar meestal meer testen voordat een product het befaamde SFI-certificaat mag dragen. Opvallend was hoe serieus deze mensen zijn in alles wat ze doen. De pure passie die ze weten over te brengen is onbeschrijfelijk.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet