Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Jackpot voor John Force in Las Vegas

Vegas2 Force J1

Met een overwinning in Las Vegas heeft John Force zich verzekerd van zijn 16de (!) Funny Car titel. De Castrol GTX Ford Mustang-piloot zag al zijn naaste concurrenten voortijdig sneuvelen en was in de finale zijn dochter Courtney net te snel af. Daarmee is Force met nog één wedstrijd te gaan niet meer te achterhalen. In de Top Fuel klasse ging de winst in Las Vegas naar Antron Brown en hoewel de Don Schumacher Racing-rijder daarmee een sprong maakte naar de tweede plaats in het kampioenschap, kan de titel Shawn Langdon bijna niet meer ontgaan. Bij de Pro Stockers pakte Shane Gray de overwinning en verstevigde Jeg Coughlin zijn leidende positie in het kampioenschap.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: NHRA

In de Countdown to the Championship, de laatste zes wedstrijden van de 24 races omvattende NHRA Mello Yello Drag Racing Series, staat er geen maat op John Force. Won de (tot Las Vegas) 15-voudig Funny Car kampioen in de eerste achttien races slechts één keer, in de Countdown heeft Force van de tot nu toe verreden vijf wedstrijden, inclusief Las Vegas, er drie op zijn naam geschreven.

Vegas2 Force J2
John Force

In de kwalificatie pakte de Castrol GTX Ford Mustang-piloot op The Strip at Las Vegas Motor Speedway al de snelste tijd en maakte in de eliminaties ook geen fouten. De door Jimmy Prock getunede Mustang plaatste zich ten koste van Gary Densham, Del Worsham en Alexis DeJoria voor de finale. Daarin moest de veteraan het opnemen tegen zijn dochter Courtney Force, die als nummer twee van de kwalificaties in de halve finale haar vaders grootste belager en regerend kampioen Jack Beckman het nakijken had gegeven.

Vegas2 Force C
Courtney Force

In een spannende finale was John Force met 4,06 tegen 4,08 seconden zijn dochter net te snel af en pakte zo zijn derde achtereenvolgende zege en 138ste uit zijn carrière. Omdat in een eerder stadium Matt Hagan en Cruz Pedregon (allebei eerste eliminatieronde) en Robert Hight en Ron Capps (allebei kwartfinale) waren uitgeschakeld, was daarmee met nog één wedstrijd te gaan de 16de (!) titel (en een cheque van USD 500.000,--) voor John Force een feit. Achter Hagan, Beckman en Hight klom Courtney Force naar plek vijf.

Vegas2 Langdon
Shawn Langdon

Onoverbrugbaar
In de Top Fuel klasse zette Shawn Langdon zijn titelaspiraties in de kwalificaties kracht bij door de eerste plaats voor zich op te eisen. Net als bij Force verliepen de eliminaties uiterst gunstig voor de Al-Anabi Racing-piloot. In de eerste ronde sneuvelden Doug Kalitta en Spencer Massey, de nummers twee en drie in de tussenstand, terwijl in de kwartfinales nummer vier Morgan Lucas en nummer zes Tony Schumacher hun kansen verspeelden.

Vegas2 Brown
Antron Brown

Daarmee bleef alleen de nummer vijf in de titelstrijd en regerend kampioen Antron Brown nog over. De Don Schumacher Racing-rijder hield de spanning er nog enigszins in, want terwijl Langdon in de halve finale werd uitgeschakeld door Clay Millican, wist Brown wel tot de finale door te dringen en de wedstrijd in Las Vegas zelfs op zijn naam te schrijven. De Matco Tools-rijder steeg daarmee met stip van de vijfde naar de tweede plaats in het kampioenschap, maar met 102 punten voorsprong kan Langdon zijn eerste titel bijna niet meer ontgaan.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet