Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Tom van der Wijden verrast met Dodge Funny Car

wijden kop

Super Pro ET-rijder Tom van der Wijden heeft zijn honger naar snellere tijden gestild met de aanschaf van een Dodge Avenger Funny Car. Daarmee verrast de Step-a-Side Drag Racing-piloot vriend en vijand en zorgt ervoor dat Nederland weer een unieke dragrace-auto rijker is. Vooralsnog blijft Van der Wijden met zijn nieuwe aanwinst de Super Pro ET klasse trouw, maar in plaats van 8,5 kan de kwartmijl nu in iets meer dan 7 seconden worden afgeraffeld.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Remco Scheelings

Tom van der Wijden behaalde de laatste jaren vele successen met de overbekende zwarte Step-a-Side Chevrolet Chevelle. Door zijn uiterst constante tijden sleepte de combinatie in zowel de Super Comp als Super Pro ET klasse vele prijzen in de wacht.

wijden 01
De succesvolle Chevelle

De Chevelle had echter één beperking, het chassis was goedgekeurd voor runs tot 8,5 seconden en omdat, net als bij alle dragracers, de drang tot 'sneller' het ook bij Van der Wijden won, besloot hij eerder dit jaar al dat er 'iets anders, snellers' moest komen. "De Chevelle is in zijn huidige opzet ontzettend stabiel. Daar aan gaan sleutelen om het chassis voor snellere tijden geschikt te maken, is zonde van de auto", aldus de man uit 's-Gravenzande destijds al.

wijden 02
Tom van der Wijden

Algemeen werd aangenomen dat Van der Wijden zou kiezen voor een andere 'doorslammer', dan wel zelfs de overstap zou maken naar de Pro Modified klasse. "We hebben heel lang met een Nederlands Pro Modified team gesproken. Toen werd ons wel duidelijk dat Pro Mod op dit moment nog te hoog gegrepen is. En dan praat ik over kennis, ervaring, tijd, mensen en beschikbaar budget. Als ik instap, wil ik ook voor de topposities kunnen rijden en dan heb je de auto en kennis nodig om 5,9 seconden te kunnen gaan."

wijden 03
De Dodge Avenger

Daarmee werd het dus toch weer Super Pro ET. Tijdens de European Finals stak Van der Wijden zijn licht op bij de diverse teams uit deze klasse en in de wetenschap dat 'hoe minder gewicht je hoeft mee te nemen, des te harder je gaat', kwam opeens ook een Funny Car in beeld. "En die is het ook geworden", aldus een opgetogen Van der Wijden. Step-a-Side Drag Racing heeft de hand gelegd op de Dodge Avenger Funny Car van Jayne Kay. Met deze auto schreef de Engelse blondine vorig jaar nota bene de European Finals in de Super Pro ET klasse op haar naam. Voordat Kay de Dodge in haar bezit kreeg, was de auto (met een andere motor) in handen van de Deen Dan Larsen te bewonderen in het FIA Europees Kampioenschap Top Methanol Funny Car.

wijden 04
De Dodge nog in handen van Dan Larsen

"We gaan de auto eerst rijden in zijn huidige configuratie. Met de 1.600 pk sterke motor komt de Dodge al tot tijden laag in de 7 seconden. Dat is al een hele stap en daarnaast is het ook nog heel anders rijden dan een doorslammer die ik gewend ben. Daarna zien we wel verder. Als het Funny Car-rijden heel goed bevalt, kan de auto met wat aanpassingen en een andere motor ook weer geschikt gemaakt worden voor de Top Methanol Funny Car klasse. Tijdens de Main Event dit jaar reed Jayne haar laatste run met de auto, en heel toevallig was dat tegen mij, dat is wel heel apart", besluit Van der Wijden.

wijden 05
Jayne Kay na haar winst bij de Euro Finals 2012 

Behalve de Nostalgia Funny Car van Ramon van der Weurf is het voor het eerst in lange tijd dat er weer een Nederlander de overstap maakt naar de Funny Cars. Inmiddels staat de auto (weliswaar nog zonder motor) al in Nederland. Over de kleurstelling van het nieuwe wapen is nog geen besluit genomen, maar dat het huidige roze moet plaatsmaken, dat is wel zeker.

Overigens is de Chevelle nog te koop, dus geïnteresseerden die een bewezen snelle en constante dragracer in hun bezit willen krijgen, kijk even op: www.stepaside.nl
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet