Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Marc Meihuizen wint EK-race Alastaro

alastaro meihuizen 0

Marc Meihuizen heeft bij de derde ronde van het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing in het Finse Alastaro de Pro Modified klasse op zijn naam geschreven. Na een vierde plaats in de kwalificatie was de Nederlander in de eliminaties ongenaakbaar. In de halve finale zette Meihuizen met een tijd van 6,08 seconden regerend Europees kampioen Michael Gullqvist aan de kant, om in de finale Mats Eriksson in 6,03 seconden het nakijken te geven. Voor Meihuizen is het zijn eerste overwinning in een wedstrijd van het FIA Europees Kampioenschap.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Remco Scheelings (Tierp Arena)

De derde wedstrijd van het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing werd afgelopen weekend verreden in het Finse Alastaro. Zoals bijna gebruikelijk waren de omstandigheden op het Finse asfalt uiterst lastig, waardoor snelle tijden en zelfs Europese records werden afgewisseld met volledig mislukte runs en matige tijden.

alastaro meihuizen 1
Joeri Woudenberg, crewchief van Marc Meihuizen

Gevestigd
In de afgelopen jaren had Marc Meihuizen met zijn door Joeri Woudenberg getunede '68 Pontiac Firebird al diverse keren laten zien tot de snelste combinaties van het Europese Pro Modified veld te behoren. De eerste twee wedstrijden van dit seizoen maakten dit eens te meer duidelijk, maar ontbrak in de eliminaties net dat laatste beetje geluk. In Alastaro vielen de puzzelstukjes dan wel in elkaar en maakte Meihuizen het volledig waar. In de kwalificaties moest de Nederlander het nog doen met een vierde plaats (6,2 seconden), achter onder andere regerend Europees kampioen Michael Gullqvist (5,94 seconden).

alastaro meihuizen 2
Marc Meihuizen

Steeds sneller
Op basis van de in de kwalificatie verkregen informatie had het team van J.W.R. Racing voor de eliminaties duidelijk de juiste afstelling voor de MPM Pontiac gevonden. In de eerste ronde klopte Meihuizen de andere Nederlandse deelnemer, David Vegter, om in de halve finale aan te moeten treden tegen Gullqvist. In 6,08 seconden pakte Meihuizen de winst, waarna in de finale met Mats Eriksson de volgende Zweedse tegenstander wachtte. Met zijn beste tijd van het weekend (6,03 seconden) liet Meihuizen ook Eriksson (6,17 seconden) kansloos en pakte zo de eerste FIA EK-overwinning uit zijn carrière.

alastaro joosten
Robert Joosten

Ook sterk
Vegter bracht het in de kwalificaties tot een vijfde positie en had de pech het in de kwartfinale al op te moeten nemen tegen Meihuizen. Robert Joosten beëindigde de kwalificaties als zesde, maakte in de kwartfinale in 6,23 seconden korte metten met Tami Brander, de nummer drie uit de kwalificaties, maar werd in de halve finale geklopt door Eriksson waardoor een volledig Nederlandse finale in Finland uitbleef.

alastaro makela
Anita Mäkelä

Finse finale
De Top Fuelers hadden gezien de tijden duidelijk te veel pk's voor de Finse baan. In 4,23 seconden pakte Thomas Nataas in de kwalificaties de snelste tijd, kwam in de kwartfinales zelfs tot een winnende 4,10 seconden, maar werd in de halve finale uitgeschakeld toen de Andersen Racing Top Fueler halverwege verrast werd door wielspin. Als nummer twee uit de kwalificaties klopte Anita Mäkelä in de kwartfinales Stig Neergaard, om in een volledig Finse finale tot groot enthousiasme van het eigen publiek ten koste van Antti Horto de winst te grijpen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet