Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Thomas Nataas Top Fuel winnaar bij Sweden Internationals

si zo kop

De Sweden Internationals is in de Top Fuel klasse gewonnen door de Noorse favoriet Thomas Nataas. In alle andere klassen leverde de wedstrijd op Tierp Arena verrassende winnaars op. De Nederlandse Pro Modified rijders konden niet voor succes zorgen. Bij de motoren deed Gert-Jan Laseur dat wel door in de kwartfinale topfavoriet Fredrik Fredlund op reactietijd te kloppen, maar werd vervolgens in de halve finale verslagen door de latere winnaar Karl-Heinz Weikum.

Tekt: Remco Scheelings
Foto's: Remco Scheelings

De tweede ronde van het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing op het Zweedse Tierp Arena is in sportief opzicht in ieder geval een groot succes geworden. Niet alleen sneuvelden diverse Europese records, ook kenden de wedstrijden een uiterst spannend verloop met diverse zeer verrassende winnaars.

si zo tf

Eigenlijk leverde alleen de Top Fuel klasse een finale op die te voorzien was. Rijdend in de Andersen Racing Top Fueler plaatste de Noor Thomas Nataas (voorgrond) zich voor de finale en moest het daarin opnemen tegen de Deen Stig Neergaard. Met 4,20 tegen 4,27 seconden ging de winst naar Nataas. De Noor raakte met zijn achterband de muur, maar aangezien dit na de finishlijn gebeurde bleef dit zonder gevolgen.

si zo pm

In de Pro Modified klasse klopte Urban Johansson (voorgrond) in de finale op reactietijd topfavoriet Michael Gullqvist. In de kwartfinale was Johansson al goed geweest voor 5,88 seconden tegen een 5,89 seconden voor Gullqvist, maar in de finale was de regerend kampioen met 5,95 tegen 5,99 seconden weer sneller. Toch was dit niet voldoende om de bij de start opgelopen achterstand in te halen. Ondanks de goede kwalificatieresultaten waren de Nederlandse Pro Modified-rijders in de eliminaties minder succesvol. Marc Meihuizen en Robert Joosten werden in de achtste finales uitgeschakeld, terwijl David Vegter in de kwartfinale werd geklopt.

si zo tmfc

In de Top Methanol Funny Car klasse maakte Jonnie Lindberg (voorgrond) in de halve finale indruk door als eerste rijder in Europa met 5,499 seconden onder de 5,5 te rijden. In de finale werd de Zweed echter geklopt door de dit jaar in de klasse debuterende Adam Flamholc, die daarmee bij zijn tweede TMFC-race ooit meteen de winst greep.

si zo ps

Dat de Pro Stock finale tussen Jimmy Alund en Thomas Lindström (voorgrond) ging was geen verrassing, maar wel dat Lindström de dit weekend ongenaakbare Alund wist te kloppen en daarmee zijn eerste winst van het seizoen greep.

si zo tfb

De eerste ronde van het FIM Europees Kampioenschap Drag Bikes leverde ook twee verrassende winnaars op. In de Top Fuel Bike klasse was de winst van Peter Svensson (achtergrond) gezien zijn eerdere prestaties redelijk volgens verwachting. In de Super Twin klasse ging de overwinning naar Ulf Ledström, terwijl de Nederlander Job Heezen in de kwartfinale werd uitgeschakeld.

si zo psb

In de Pro Stock Bike klasse was de overwinning van Karl-Heinz Weikum (achtergrond) nog veel verrassender. De Duitser die nog nooit tot aansprekende resultaten kwam, klopte in de finale voormalig Europees kampioen Ulf Ogge op reactietijd. Gert-Jan Laseur verraste in de kwartfinale op reactietijd topfavoriet Fredrik Fredlund maar kon dit kunststukje in de halve finale niet herhalen tegen Weikum.

Een uitgebreider verslag volgt later.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet