Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Recorddag bij Sweden Internationals op Tierp

si za tf kop

De tweede kwalificatiedag van de Sweden Internationals op Tierp Arena heeft een stortvloed aan nieuwe snelste tijden, persoonlijke en zelfs Europese records opgeleverd. In de Top Fuel klasse doorbrak Stig Neergaard met 3,98 seconden voor het eerst in zijn carrière de 4-secondengrens en is daarmee de eerste Europese rijder die daar op Europese bodem in slaagt. De Nederlandse Pro Modified-rijders verbeterden alle drie hun tijd en kwalificeerden zich allemaal in de top acht. Michael Gullqvist en Jimmy Alund tekenden voor twee Europese records terwijl Johan Lindberg een snelste tijd ooit liet optekenen.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Remco Scheelings

Als de condities goed zijn staat Tierp Arena garant voor snelle tijden en records en precies dat gebeurde dus op de laatste kwalificatiedag van de Sweden Internationals, de tweede ronde van het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing en de eerste ronde van het FIM Europees Kampioenschap Drag Bikes.

si za tf nataas
Thomas Nataas

In de Top Fuel klasse herhaalde Thomas Nataas zijn run van gisteren en omdat de tijd dit keer wel meetelde, pakte de Noor plaats één af van Antti Horto. Maar zelfs de 4,036 seconden bleek niet genoeg, want in de laatste run van de dag zette Stig Neergaard een 3,98 seconden op het scorebord. De Deen is aan een uiterst sterk seizoen bezig en onderstreepte dit door voor het eerst in zijn carrière onder de 4-secondengrens te duiken. Alleen de Amerikaan Tommy Johnson Jr. reed twee jaar geleden in Europa (ook op Tierp) onder de 4-secondengrens en dus is Neergaard de eerste Europeaan die daar op Europese bodem in slaagt. Nataas bleef op twee terwijl Horto als poleman van gisteren op drie staat. Als Neergaard tijdens de eliminaties binnen 1% van zijn snelste tijd weet te blijven is hij tevens de nieuwe Europees recordhouder.

si za tmfc
Johan Lindberg

Extreem hard ging het ook bij de Top Methanol Funny Cars. In de laatste run van de dag klokte de snelste man van dag één, Leif Andreasson een 5,56 seconden en verbeterde daarmee zijn tijd van gisteren. Zijn tegenstander Johan Lindberg deed het uiterst verrassend nog iets beter, zette een tijd van 5,549 seconden op de klokken en pakte daarmee niet alleen plaats één, maar is net als Neergaard bij de Top Fuelers op weg naar een nieuw Europees record. Met alle zeven rijders onder de 6 seconden zijn de verschillen echter minimaal.

si za pm gull
Michael Gullqvist

In Pro Modified bleef Michael Gullqvist op één, maar daarvoor had de Zweed wel een snellere tijd nodig. Met zijn 5,92 seconden vestigde de regerend Europees kampioen meteen een nieuw Europees record. Maar naast Gullqvist doorbraken ook Urban Johansson (5,94 seconden) en Mattias Wulcan (5,97 seconden) de 6-secondengrens en staan daarmee op twee en drie.

si za pm mei
Marc Meihuizen

Marc Meihuizen, de nummer drie van dag één, verbeterde zich tot 6,04 seconden maar zakte desondanks naar plaats vijf.

si za pm vegter
David Vegter

Blije gezichten bij het team van David Vegter want met een nieuw persoonlijk record van 6,05 seconden staat de tweede Nederlander op plaats zes.

si za pm joosten
Robert Joosten

Goede zaken deed ook Robert Joosten. Twee keurige strakke runs leverden een tijd op van 6,11 seconden en daarmee zorgde de Pro Dutch Racing-rijder ervoor dat alle drie de Nederlanders in het uiterst sterke veld van 25 deelnemers in de top acht staan.

si za ps
Jimmy Alund

In de Pro Stock klasse bleef Jimmy Alund op één, maar de Zweed verbeterde zijn tijd tot 6,55 seconden, goed voor een nieuw Europees record en een tijd waarmee de meervoudig kampioen ook in Amerika voorin mee zou kunnen draaien. Thomas Lindström bleef op twee.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet