Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: FIA Europees Kampioenschap komend weekend van start

 voor_ek_joon00

Op de Engelse strip van Santa Pod gaat komend weekend het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing van start. Is er net als vorig jaar een hoofdrol voor Nederland weggelegd? Als MPM-coureur Lex Joon erin slaagt zijn historische Top Fuel-titel van 2005 te prolongeren, dan is de Nederlander de eerste Top Fuel-piloot in de historie van het FIA EK die zijn titel weet te behouden. De concurrentie in de koningsklasse is echter sterker dan ooit tevoren.

tekst en foto's: Remco Scheelings

Als het seizoen van de MPM-coureur succesvol verloopt, wacht in oktober wellicht de grootste uitdaging, deelname aan de laatste twee wedstrijden van de Amerikaanse NHRA-serie.

 voor_ek_joon01

Net als afgelopen seizoen krijgt Joon weer concurrentie van Tommy Möller die in ex Pro Mod-rijder Håkan Fällström een teamgenoot heeft gevonden. Rune Fjeld behield met Andy Carter en Thomas Nataas zijn sterke bezetting van vorig jaar. Met name Nataas mag als een ernstige bedreiging voor Joon worden gezien. Vanaf Mantorp Park zet Fjeld zelfs een derde auto in. Aan het stuur de Noorse Siw Nystad die de dagen van Liv Berstad moet doen herleven. In de periode tot eind juli wordt de net uit Amerika gearriveerde dragster gebruikt om Janne Ahonen (jawel de wereldkampioen skispringen) de nodige Top Fuel-ervaring op te laten doen. Ahonen was ter afwisseling van zijn winterse perikelen de afgelopen jaren actief in de klasse Competition Eliminator en behaalde daarin meerdere Scandinavische titels.

 voor_ek_ahonen
Janne Ahonen
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet