Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Capps en Beckman klaar voor de laatste ronde

capps_kwali_a

De kwalificaties voor de NHRA Auto Club Finals op Pomona zijn achter de rug en daarmee zijn de definitieve uitgangsposities voor de ontknoping in de NHRA Full Throttle Drag Racing Series (vanavond/vannacht onze tijd) bekend. Bij de Funny Cars kunnen Ron Capps en Jack Beckman de beslissing uitstellen tot de finale, terwijl bij de Top Fuelers leider Antron Brown het zichzelf met een tiende kwalificatiepositie niet bepaald gemakkelijk heeft gemaakt. Bij de Pro Stockers kan Allen Johnson inmiddels de titel niet meer ontgaan. Todd Lesenko zorgde dit keer voor het zaterdagse portie explosief spektakel.

Tekst: Remco Scheelings
Foto’s: Remco Scheelings, NHRA

Bij de Funny Car herstelde leider Jack Beckman zich van zijn crash van afgelopen donderdag door in de tweede kwalificatieronde de snelste tijd op de klokken te zetten. Met Ron Capps als nummer twee in de titelstrijd nog niet gekwalificeerd, leek de titelstrijd voortijdig te worden beslist. Ook na de derde kwalificatieronde stond Capps nog slechts vijftiende, maar in de laatste ronde greep de NAPA-rijder zijn laatste kans. Met een tijd van 4,007 seconden steeg Capps zelfs naar de eerste plaats. Achter Cruz Pedregon (4,008 seconden) bezet Beckman (4,025 seconden) plaats drie.

beckman_kwali
Jack Beckman

Daarmee zitten de twee Don Schumacher Racing-teamgenoten ieder aan een andere kant van de eliminatieladder en kunnen ze, als ze allebei alle eliminatieronden winnen, elkaar in de finale treffen. Inclusief de bonuspunten uit de kwalificatie bedraagt het verschil tussen Beckman en Capps slechts twee punten in het voordeel van de eerste. Aangezien winst in een eliminatieronde goed is voor twintig punten, zal Capps hoe dan ook één eliminatieronde verder moeten komen dan Beckman. De als derde geklasseerde Mike Neff bleef steken op een tiende kwalificatiepositie. Om de titel nog in bezit te krijgen, moeten zowel Capps als Beckman in de eerste eliminatieronde worden uitgeschakeld, terwijl Neff zelf de wedstrijd moet winnen en, omdat de John Force-rijder zelfs dan nog punten tekort komt, ook nog een nationaal record (goed voor bonuspunten) op de klokken zetten.Explosieve Lesenko
Na Jack Beckman afgelopen donderdag, was het nu de beurt aan Todd Lesenko om voor het nodige explosieve spektakel te zorgen. Al moet gezegd worden dat Lesenko iets meer geluk nodig had om, weliswaar ook zonder body, met de goede kant boven tot stilstand te komen. Na de motorexplosie stond zijn Funny Car even helemaal dwars op de baan, maar werd mede door de parachutes weer op tijd in het rechte spoor getrokken.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet