Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Eerste winst voor Khalid alBalooshi bij recordregen in Reading

reading_albalooshi_p

Een aaneenschakeling van hoogtepunten tijdens de 21ste wedstrijd van de NHRA Full Throttle Drag Racing Series op Maple Grove Raceway in Reading. Want wat was nou belangrijker, de eerste Top Fuel overwinning van Khalid alBalooshi, het feit dat Jack Beckman de leiding overnam in de tussenstand van het kampioenschap bij de Funny Cars of de stortvloed aan snelle tijden waarbij het nationale record bijna per run werd verbeterd.

Tekst: Remco Scheelings
Foto’s: NHRA en Remco Scheelings

Maple Grove Raceway in Reading heeft in het verleden al veel records opgeleverd en de editie van dit jaar vormde daarop geen uitzondering. Enige minpuntje was de regen op zondag waardoor de wedstrijd tijdens de kwartfinales moest worden afgebroken en pas op maandag kon worden voortgezet. Aan de omstandigheden deed dit niets af want ook op maandag waren de records niet veilig.

reading_brown
Antron Brown

Ongekend snel
De Top Fuel klasse spande wat dat betreft de kroon. In de kwalificatie was het eerst Dave Grubnic die met 3,728 seconden de snelste Top Fuel tijd ooit (destijds geen back-up tijd en dus geen record) evenaarde en pole position pakte. Met 3,733 seconden dook ook Morgan Lucas nog onder het nationale record van Del Worsham (3,735 seconden). In de eliminaties waren de omstandigheden nog beter. In de kwartfinale was het eerst Antron Brown die naar 3,722 seconden snelde, vervolgens Shawn Langdon die 3,712 seconden op de klokken bracht en uiteindelijk in de halve finale opnieuw Brown die met 3,701 seconden definitief het record in handen kreeg. Even in perspectief, Brown legde dus 1000 voet (304 meter) af in 3,701 seconden en accelereerde daarbij van 0 naar 328,78 mph (529 km/u)! Nog sneller kon ook want Langdon haalde zelfs een snelheid van 334,15 mph en daarmee zitten de Top Fuelers boven de snelheden die een paar jaar geleden nog de reden waren om de race-afstand terug te brengen van ¼ mijl (402 meter) naar 1000 voet (304 meter).

reading_albalooshi_a
Khalid alBalooshi

Eerste winst
Maar ondanks deze records ging een andere rijder in Reading met de overwinning aan de haal. Polesitter Grubnic werd al in de eerste eliminatieronde uitgeschakeld, net als Spencer Massey die als aanvoerder van de tussenstand zijn meerdere moest erkennen in Khalid alBalooshi. De Al-Anabi-piloot klopte vervolgens in de halve finale teamgenoot Langdon en zag in de finale Brown ‘up in smoke’ gaan. Daarmee was de eerste overwinning voor de dit jaar in de Top Fuel klasse debuterende alBalooshi binnen. De man uit Dubai is pas de derde niet-Noord Amerikaanse winnaar van een NHRA Full Throttle Drag Racing Series wedstrijd. Slechts de Australiër Dave Grubnic en de Japanner Kenji Okazaki gingen alBalooshi in de lange geschiedenis van deze serie voor. Door het bereiken van de finale bouwde Brown zijn voorsprong op teamgenoot Massey uit tot 104 punten. Er zijn met Las Vegas en Pomona nog twee wedstrijden in de NHRA Full Throttle Drag Racing Series te gaan.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet