Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Gemengde gevoelens voor Velocity Racing na 27ste NitrOlympX

velocity_01

De eerste wedstrijd van Velocity Racing in 2012 was meteen de belangrijkste van het jaar. Het team van Jan Scheppers was van plan om op het circuit van Hockenheim de bekende Pick Up truck de sporen te geven. Het liep echter allemaal iets anders dan gepland.

Tekst: p.r
Foto’s: Remco Scheelings

De maandag voor de 27ste NitrOlympX kwamen er van diverse kanten al geluiden dat de ¼ mijl in Hockenheim geen enkele grip had. Doordat Formule 1-tycoon Bernie Ecclestone voor de Grand Prix van Duitsland het bevel had gegeven om al het rubber van de dragstip te verwijderen, lag er voor de belangrijkste dragrace-wedstrijd van Europa slechts een stuk asfalt zonder grip! Direct na aankomst op het circuit gingen Jan Scheppers en zijn crew de baan bekijken en het was inderdaad een dragstrip waar een serieuze dragster niets te zoeken had. De conclusie was: geen lachgas, aanpassingen aan de koppeling, schokbrekers en bandenspanning en een kruisje slaan.

velocity_02
Eigen foto team

Na de probleemloze technische keuring op donderdag waarbij de keurmeester onder de indruk bleek van de Bowtie Bullet, stonden voor vrijdag de eerste kwalificatieruns voor de Super Pro ET klasse op het programma. Grip was er inderdaad niet en met een truck die alle kanten op ging, haalde Jan Scheppers de finishlijn in 9,8 seconden! Na terugkomst in de pits werden er een aantal dingen veranderd aan de set-up van de auto en ging het team weer richting de line-up. De tweede run was niet veel beter dan de eerste, een zwieper bij de start, gevolgd door een tireshake en een run die met een tijd van 9,3 seconden een 11de kwalificatiepositie opleverde. Voor de derde run had het team een indextijd van 8,990 seconden opgegeven. De run was een kopie van de vorige en omdat dit te verwachten was, en de index hierop was aangepast, viel alles samen. Het resultaat: 0,006 seconde boven de index van 8,990 seconden en goed voor een eerste plek in Super Pro ET!

velocity_03

De vierde run op vrijdag besloot het team over te slaan om de schade van de wilde runs te verhelpen. Terwijl Jan met zijn trouwe crewleden Peter en Kees Spangers de auto klaar aan het maken waren voor de eerste eliminaties op zaterdag, bekeek starter Maurice Giovannini de verrichtingen van de concurrenten en zag dat geen van de teams in staat bleek om de eerste plek van Velocity Racing af te pakken! First Qualifier tijdens de NitrOlympX was het resultaat voor Jan en zijn crew!
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet