Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Drachten Internationals brengt snelheid in zijn meest extreme vorm

dr_int_vdweurf

Van uitstel komt beslist geen afstel. Nadat de Drachten Internationals, het traditionele hoogtepunt van het Nederlandse dragrace-seizoen, in juli door de overvloedige regenval moest worden uitgesteld, is het op 17, 18 en 19 augustus dubbel raak. Naast alle klassen voor het Open Nederlands Kampioenschap en de EDRS European Drag Racing Series, komen er met Ramon van der Weurf en Wendy Baker twee echte Nostalgia Funny Cars aan de start. Met hun jaren ’70 looks zijn deze Funny Cars niet alleen een lust voor het oog, maar met hun methanol en nitro gestookte 2.000 pk sterke motoren komt ook het oor niets tekort. Eindelijk staat Drachten weer drie dagen lang in het teken van auto’s en motoren waarbij de prestaties van een Formule 1-bolide verbleken.

Tekst: p.r.
Foto’s: Remco Scheelings en p.r.

Burn outs, flitsende starts, wheelies en het bulderende geluid van de meest extreme dragrace-motoren neemt weer drie dagen bezit van Drachten. Dragracen is de meest elementaire en snelste tak van de auto- en motorsport, waarbij zij-aan-zij wordt gestreden om de winst over de kwartmijl. De Drachten Internationals is zelfs op de Europese dragrace-kalenders een begrip, waardoor deelnemers uit vele Europese landen koers zetten naar het Friese Drachten. De editie van dit jaar, die in juli door overvloedige regenval moest worden uitgesteld, staat nu voor 17 tot en met 19 augustus op de internationale kalenders en opnieuw zullen vele internationale topteams acte de presence geven.

dr_int_nostalgia_fc

Absoluut hoogtepunt tijdens de Drachten Internationals wordt het optreden van de Nederlander Ramon van der Weurf en de Engelse Wendy Baker met hun Nostalgia Funny Cars. Deze volgens de jaren ’70 traditie gebouwde Funny Cars zien er niet alleen schitterend uit, maar zijn ook nog eens ontaard snel. Van der Weurf’s Wild’r at Heart Dodge heeft een meer dan 2.000 pk leverende en op methanol gestookte motor in het frame liggen, terwijl de ‘Time Warp’ zelfs de ultieme racebrandstof nitro gebruikt. Alleen deze twee auto’s zijn al een bezoek aan de Drachten Internationals meer dan waard. Als extra attractie zal er een demonstratie zijn met een echte dragrace-sneeuwscooter. Voorzien van een rubberband weten deze snerpende monsters op het asfalt van Drachten ongekende snelheden te bereiken.

dr_int_spet

Maar er is tijdens de Drachten Internationals nog veel meer te beleven. De wedstrijd in Drachten is de tweede race van het Open Nederlands Kampioenschap Drag Racing en telt tevens mee voor de prestigieuze EDRS European Drag Racing Series. Daarmee staat er een groot, internationaal en zeer gevarieerd deelnemersveld aan de start. Maar liefst 17 verschillende auto- en motorklassen komen op het snelste stukje asfalt van Nederland in actie en daarbij is de 300 km/u-grens niet heilig. Wie dacht dat Formule 1-bolides snel waren, moet van 17 tot en met 19 augustus maar eens in Drachten gaan kijken. Daarbij is de pits bij de dragrace-sport traditiegetrouw vrij toegankelijk voor al het publiek en dus kan er gewoon gekeken worden hoe de monteurs aan hun racemonsters aan het sleutelen zijn.

dr_int_motor

De Drachten Internationals worden gehouden op 17, 18 en 19 augustus op de dragstrip van Vliegveld Drachten, De Knobben 100A, 9202 XJ Drachten. Aanvang op vrijdag om 9.30 uur en op zaterdag en zondag om 9.00 uur. De toegangsprijs bedraagt voor de vrijdag € 17,00 de zaterdag € 22,00 en de zondag eveneens € 22,00. Een tweedagenkaart voor de zaterdag en zondag kost echter maar € 35,00 terwijl voor een driedagenkaart slechts € 39,00 hoeft te worden betaald. Wie online in de voorverkoop zijn kaarten bestelt, krijgt nog eens een aanzienlijke extra korting. Deze prijzen zijn inclusief toegang tot de tribune (vol = vol). Kinderen tot en met 12 jaar mogen onder begeleiding van een volwassene gratis naar binnen. Alle verdere informatie betreffende de Drachten Internationals is na te lezen op www.quartermile.nl.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet