Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Drachten opgenomen in EDRS Series

edrs_logga_480

De wedstrijden om het Open Nederlands Kampioenschap Drag Racing op de Dragstrip Drachten krijgen een Europese status! De races in Drachten zijn namelijk opgenomen in de EDRS European Drag Racing Series, een op initiatief van Speedgroup ontwikkelt Europees kampioenschap voor Sportsman klassen. Een positieve ontwikkeling voor zowel de wedstrijden in Drachten als het totale Nederlandse dragracen.

Tekst: Remco Scheelings

Speedgroup is sinds 2009 de drijvende kracht achter het FIA en UEM Europees Kampioenschap Drag Racing. In maart 2011 werden de SDL (Swedish Drag Racing League) en NDRS Series (Nordic Drag Racing Series), de belangrijkste (Scandinavische) kampioenschappen in de Sportsman klassen, aan de verantwoordelijkheid van Speedgroup toegevoegd. Direct daarop werden de eerste initiatieven ontplooid om te komen tot Europese kampioenschappen in deze ‘amateur klassen’ van de dragrace-sport. Deze week zag de EDRS European Drag Racing Series officieel het levenslicht. Verwacht wordt dat de kalender uiteindelijk meer dan dertig wedstrijden in minimaal zeven verschillende landen gaat omvatten en dat er meer dan vijfhonderd rijders aan de titelstrijd zullen deelnemen.

Doorstroming
Door het Europees maken van de Sportsman serie wil Speedgroup meer uitwisseling krijgen tussen de rijders in de diverse landen en een doorstroming op gang brengen richting de hogere klassen en uiteindelijk het FIA en UEM Europees Kampioenschap. Daarnaast wordt met de toevoeging van de vele honderden Sportsman racers een veel breder draagvlak verkregen voor marketing, media, sponsoring en contingency programma’s.

Nederland telt mee
In de afgelopen maanden is het concept van de EDRS Series uitgewerkt waarbij al in een vroeg stadium ook de promotor (XpoEvents) en organisator (eXplosion) van de wedstrijden op de Dragstrip Drachten werden betrokken. Een mooie erkenning voor de internationale reputatie die Drachten heeft opgebouwd. Inmiddels is het voorlopige wedstrijdschema bekend en zijn alle drie de wedstrijden op Drachten aan de EDRS kalender toegevoegd. Voor bijna alle autoklassen die in Drachten aan de start verschijnen, tellen de wedstrijden mee voor het EDRS kampioenschap. Drachten wordt daarmee nog aantrekkelijker voor buitenlandse deelnemers omdat er naast de punten voor het Open Nederlands Kampioenschap tevens punten voor het EDRS kampioenschap te verdienen zijn.

Opzet EDRS Series
- Om de reiskosten voor deelnemende rijders/teams te beperken is de EDRS Series verdeeld in drie divisies. Het gebeurt niet vaak maar Nederland hoort daarbij tot de Zuidelijke regio (als het weer zich nu ook zo ‘zuidelijk’ gaat gedragen, hoor je niemand meer klagen):
North: Noord Scandinavië
Central: Zuid Scandinavië (waaronder de wedstrijden op Tierp Arena en Alastaro)
South: landen als Engeland, Nederland en Duitsland. Het betreft hier de wedstrijden op de banen van Santa Pod, Hockenheim, Kunmadaras (Hongarije) en zoals gezegd Drachten. Als niet permanente dragstrip kun je je slechter gezelschap bedenken.

- In de EDRS Series zijn de volgende klassen opgenomen:
Auto’s: Comp Eliminator, Stock/Superstock, Super Gas, Super Comp, Super Street, Junior Dragster, Pro ET en Super Pro ET
Motoren: Funny Bike, Super Comp Bike/8.50, Super Gas Bike/9.50

De klasse Stock/Superstock wordt uitsluitend in Scandinavië verreden en dus zijn er geen wedstrijden voor deze klasse in de Zuidelijke divisie. Bij de motoren zijn de reglementen in de diverse Europese landen zodanig verschillend dat slechts drie klassen meetellen. Omdat Nederland de klassen Super Comp Bike en Super Gas Bike niet kent, zijn deze klassen ook niet op de kalender van Drachten opgenomen.

- Iedere deelnemer kiest vooraf zijn ‘thuis-divisie’. Dit hoeft overigens niet de divisie te zijn waarin hij of zij woont.

- In iedere klasse wordt per divisie gestreden om een titel

- De vijf beste resultaten tellen mee voor het divisie-kampioenschap.
Twee van deze vijf resultaten mogen behaald worden buiten de eigen divisie. Zo zijn er diverse Nederlandse rijders die komend seizoen een wedstrijd op Tierp Arena willen rijden. Het daar behaalde resultaat kan dus gewoon meetellen voor het kampioenschap in de (eigen) Divisie Zuid. Zo is het kampioenschap interessant voor zowel rijders die liever dicht bij huis binnen hun eigen regio blijven, als rijders die een keer een wedstrijd verder van huis op hun kalender willen zetten.

- De divisie-kampioenen in bepaalde klassen krijgen aan het eind van het seizoen een uitnodiging voor de ‘All Star Final’ waarin gestreden wordt om de titel ‘kampioen der kampioenen’.

Het volledig uitgewerkte reglement, inclusief puntensysteem en administratieve procedures wordt in januari gepubliceerd. De deelnemende dragstrips en organisaties krijgen een eigen pagina op de Speedgroup EDRS website. Speedgroup zal, onder andere via hun website, ook promotie maken voor de EDRS Series-wedstrijden.

De kalender is nog onder voorbehoud van wijzigingen maar kan worden bekeken op:
www.speedgroup.eu/EDRS/race_calendar2012
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet