Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Leiders morsen punten in Las Vegas

vegas2_line_mp 

De NHRA Full Throttle Drag Racing Series krijgt over twee weken in Pomona een ongekend spannende ontknoping. Bij de voorlaatste wedstrijd in Las Vegas lieten de leiders in de tussenstand kostbare punten liggen terwijl de achtervolgers juist goed scoorden. In zowel de Top Fuel als de Funny Car klasse zijn er in Pomona nu nog vier rijders die volop aanspraak kunnen maken op de titel. In de Pro Stock klasse bracht Las Vegas wel een voortijdige beslissing. Met een halve finaleplaats sleepte Jason Line (foto boven) het kampioenschap en de cheque van 250.000 dollar in de wacht.

Tekst: Remco Scheelings
Foto’s: Remco Scheelings en NHRA

De 21ste en voorlaatste wedstrijd van de NHRA Full Throttle Drag Racing Series werd verreden op The Strip van Las Vegas Motor Speedway. In de Top Fuel klasse deed Del Worsham goede zaken door in de kwalificatie de snelste tijd op de klokken te zetten en vervolgens ook naar de overwinning te rijden. De Al-Anabi-piloot die het hele seizoen oppermachtig was maar tijdens de Countdown to the Championship Playoffs (de laatste zes wedstrijden waarin de toptien strijdt om de titel) minder goed scoorde, lijkt op het beslissende moment de juiste vorm weer te pakken te hebben. Zijn team nam daarbij wel de gok om in Las Vegas over te stappen naar een nieuw, nog niet getest chassis. Maar de wijziging pakte goed uit want in de finale klopte Worsham Spencer Massey en reed zo naar zijn zevende overwinning van dit seizoen.

vegas2_worsham_m
Del Worsham

Omdat Antron Brown als leider in de tussenstand in de halve finale werd uitgeschakeld door Worsham liet de rijder van Don Schumacher Racing kostbare punten liggen. Massey is nu de nieuwe leider, op slechts twee punten gevolgd door Worsham en op veertien punten door Brown. Op vier Larry Dixon die in de kwartfinale werd geklopt door Brandon Bernstein. De achterstand van Dixon op leider Massey is echter maar 44 punten en aangezien in de kwalificaties punten zijn te verdienen en een overwinning in één eliminatieronde al goed is voor twintig punten is ook de regerend kampioen nog allerminst kansloos.

vegas2_capps_m
Ron Capps

Ook vier kandidaten
Bij de Funny Cars liggen de zaken niet anders. Leider Jack Beckman en nummer twee Matt Hagan werden in de kwartfinale uitgeschakeld terwijl Mike Neff als nummer drie zelfs al in de eerste eliminatieronde sneuvelde. Beter verging het Cruz Pedregon die tot de halve finale wist door te dringen maar de mogelijkheid om de leiding over te nemen daar zag eindigen na verlies tegen Ron Capps. Met zijn in de kwalificatie verdiende punten gaat Hagan nu aan de leiding, op één schamel puntje gevolgd door zijn Don Schumacher Racing-teamgenoot Beckman. Op 26 punten van de leider is Pedregon derde en Neff op 34 punten van Hagan vierde. De overwinning in Las Vegas ging naar Capps die in de finale zijn DSR-teamgenoot Johnny Gray klopte.

vegas2_line_ma
Jason Line

Tweede titel voor Jason Line
In de Pro Stock klasse had Jason Line aan zijn halve finaleplaats genoeg om voortijdig het kampioenschap binnen te slepen. Na 2006 is het de tweede Pro Stock-titel voor de Summit-rijder. Overigens kon Line zijn kampioenschap niet met een overwinning bekronen. In de halve finale trok Line een rood licht en zag daarmee Allen Johnson naar de finale gaan. In de andere halve finale werd Line’s teamgenoot Greg Anderson op reactietijd geklopt door Mike Edwards die vervolgens in de eindstrijd ten koste van Johnson ook de dagzege greep.

vegas2_pruett_m
Leah Pruett

Opnieuw winst voor Leah Pruett
In de Pro Modified klasse had Khalid Balooshi op zaterdag door het bereiken van de kwartfinale de titel in de NHRA Get Screened America Pro Mod Drag Racing Series voortijdig in bezit gekregen. De Al-Anabi-piloot werd echter in de kwartfinale uitgeschakeld door Brad Personett. De halve finale gaf de fraaie confrontatie tussen de twee R2B2-dames Leah Pruett en Melanie Troxel die de eerste op reactietijd in haar voordeel besliste. Pruett was vervolgens in de finale met haar ProCare Rx ’10 Mustang ook te sterk voor Danny Rowe en pakte daarmee haar tweede opeenvolgende Pro Mod-overwinning.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet