Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Europeanen uitgespeeld in Las Vegas

vegas2_gray

Dit weekend wordt in Las Vegas de voorlaatste wedstrijd van de NHRA Full Throttle Drag Racing Series verreden. Met Thomas Nataas en Adam Flamholc probeerden twee Europese rijders hun geluk in de gokstad. Top Fuel-piloot Nataas bereikte in de kwalificaties de 19de positie en zal dus vandaag niet in de eliminaties van start mogen gaan. Adam Flamholc wist zich met een 16de plaats net voor de eliminaties te kwalificeren maar werd in de eerste ronde uitgeschakeld door Brad Personett.

Tekst: Remco Scheelings
Foto’s: Remco Scheelings en NHRA

The Strip van Las Vegas Motor Speedway is dit weekend het decor van de 21ste en daarmee voorlaatste wedstrijd van de NHRA Full Throttle Drag Racing Series. In de Top Fuel klasse maar liefst 27 combinaties aan de start voor zestien beschikbare plaatsen in de eliminaties. Thomas Nataas deed het in de Andersen Racing Top Fueler uitstekend door op vrijdag met 3,939 seconden en 3,972 seconden beide keren onder de vierseconden-grens te duiken. Daarmee stond de Noor na dag één op plaats achttien. Op zaterdag was de vierde run zelfs goed voor een 3,918 seconden maar daarmee bleef Nataas toch steken op plaats negentien. Zoals altijd zijn de verschillen weer minimaal want de als zestiende en laatste voor de eliminaties geplaatste Shawn Langdon bracht een tijd van 3,897 seconden op de klokken en dus scheelde het voor Nataas niet veel. Over twee weken zal Nataas in Pomona een nieuwe poging wagen. De snelste tijd in Las Vegas ging met 3,796 seconden naar Del Worsham. Antron Brown bleef als leider in de tussenstand steken op plaats vijf.

vegas2_worsham
Del Worsham

Bij de Funny Cars pakte Ron Capps in de laatste run met 4,080 seconden de eerste kwalificatiepositie. Matt Hagen zette als leider in de tussenstand de vijfde tijd op de klokken. Problemen waren er in de kwalificatie voor Johnny Gray (kopfoto) toen bij een blowerexplosie de body van zijn Dodge gelanceerd werd. Gray zal echter vandaag gewoon aan de start kunnen verschijnen. In de Pro Stock klasse ging de snelste tijd met 6,594 seconden naar Mike Edwards. Vandaag (komende avond en nacht Nederlandse tijd) worden de eliminaties in Las Vegas verreden.

vegas2_flamholc
Adam Flamholc, afgelopen seizoen op Drachten

De Pro Modified klasse rijdt in Las Vegas zijn laatste wedstrijd van de NHRA Get Screened America Pro Mod Drag Racing Series. Met Adam Flamholc, de Zweed die dit jaar twee keer in Drachten aanwezig was, kwam ook hier tijdens de kwalificaties een Europeaan in actie. Flamholc bracht het in zijn derde poging tot een tijd van 6,117 seconden, goed voor de zestiende plaats. Omdat de Pro Modified klasse als enige Pro-klasse al op zaterdag zijn eerste eliminatieronde rijdt mocht Flamholc meteen weer aan de bak. De Zweed moest het met zijn 16de plaats in de eerste eliminatieronde opnemen tegen Brad Personett, met 5,848 seconden de snelste man uit de kwalificaties. Hoewel Flamholc sneller reageerde op het verspringen van de lichten moest hij het op pure snelheid afleggen tegen de turbo-aangedreven Camaro van Personett. Voor Flamholc eindigde daarmee het Vegas-avontuur ook al op zaterdag.

vegas2_baloosh
Khalid Balooshi, de nieuwe kampioen

Door een overwinning in de eerste eliminatieronde is Khalid Balooshi in de titelstrijd niet meer in te halen en mag de Al-Anabi-rijder zich de nieuwe kampioen in de NHRA Get Screened America Pro Mod Drag Racing Series noemen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet