Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Leiders laten in Phoenix steken vallen

phoenix_beckman_a

De leiders in de tussenstand van de NHRA Full Throttle Drag Racing Series lieten het afgelopen weekend in Phoenix steken vallen waardoor een spannende ontknoping van het seizoen tegemoet kan worden gezien. Bij de Funny Cars werd leider Matt Hagan in de kwartfinale uitgeschakeld waardoor Jack Beckman met een overwinning de eerste positie kon overnemen. Nog erger was het bij de Top Fuelers waar lijstaanvoerder Spencer Massey zich niet voor de eliminaties wist te plaatsen en Antron Brown en Larry Dixon zag passeren. Ondanks zijn uitschakeling in de eerste eliminatieronde bleef Jason Line wel aan de leiding in de tussenstand bij de Pro Stockers maar zag zijn voorsprong flink slinken.

Tekst: Remco Scheelings
Foto’s: Remco Scheelings, NHRA

Phoenix was de 20ste wedstrijd van de NHRA Full Throttle Drag Racing Series en de vierde van de zes in de Countdown to the Championship. Na Phoenix volgen alleen nog Las Vegas en Pomona.

phoenix_beckman_p
Jack Beckman

Bij de Funny Cars wist Jack Beckman niet alleen tot de finale door te dringen maar hij won deze ook nog ten koste van zijn Don Schumacher Racing-teamgenoot Johnny Gray. Daarmee profiteerde Beckman optimaal van het feit dat Matt Hagan in de kwartfinale werd uitgeschakeld. Met zijn zege nam Beckman de leiding in de tussenstand van het kampioenschap over van Hagan. Zijn voorsprong bedraagt echter niet meer dan vijf punten. Beckman rekende zelf in de kwartfinale af met regerend kampioen Robert Hight die op zijn beurt in de eerste eliminatieronde zijn eigen John Force Racing-teamgenoot Mike Neff naar huis had gestuurd. Neff die bijna het gehele seizoen de titelstrijd aanvoerde is nu gezakt naar plaats drie.

phoenix_dixon
Larry Dixon

Niet gekwalificeerd
Bij de Top Fuelers was de grote verrassing dat lijstaanvoerder Spencer Massey met een 17de plaats buiten de eliminaties viel. Goede zaken deden daarmee Antron Brown en Larry Dixon die allebei de finale haalden. Dixon won weliswaar de wedstrijd maar met zijn verdiende punten gaat Brown nu aan de leiding van het kampioenschap. Dixon die het hele seizoen kansloos leek en in Phoenix als regerend kampioen pas zijn tweede overwinning van het jaar binnensleepte is nu opgeklommen naar plaats twee en ligt slechts twintig punten achter op Brown. Massey is teruggezakt naar plaats drie. Del Worsham die het hele jaar zo onaantastbaar leek werd opnieuw in de kwartfinale geëlimineerd en is vierde.

phoenix_nobile
Vincent Nobile

Toptwee out
Bij de Pro Stockers werd lijstaanvoerder Jason Line al in de eerste ronde geëlimineerd, net als overigens zijn teamgenoot en nummer twee in de tussenstand Greg Anderson. De voorsprong van dit tweetal was echter zodanig groot dat ze ook na Phoenix nog de eerste twee plaatsen in handen hebben. De winst in Phoenix ging naar de pas 19-jarige Vincent Nobile. Het jeugdige talent klopte in de finale op reactietijd Allen Johnson en pakte daarmee alweer zijn derde zege van het seizoen. Nobile is nu ook derde in de tussenstand en kan nog voor een verrassing zorgen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet