Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: John Force weet weer wat winnen is

denver_force_p

Maar liefst twaalf races heeft hij er op moeten wachten maar in Denver was het dan eindelijk raak en pakte regerend kampioen John Force zijn eerste overwinning van het seizoen. Bij de Top Fuelers won Spencer Massey het Don Schumacher Racing-onderonsje van Tony Schumacher terwijl Mike Edwards bij de Pro Stockers ten koste van Allen Johnson de winst naar zich toe trok.

Tekst: Remco Scheelings
Foto’s: NHRA

De twaalfde wedstrijd van de NHRA Full Throttle Drag Racing Series werd verreden in Denver. Terwijl teamgenoten Mike Neff en Robert Hight dit seizoen allebei al vier overwinningen in de wacht sleepten en de eerste twee plaatsen in de tussenstand van het kampioenschap innemen, stond de teller bij regerend kampioen John Force nog op nul.

denver_force_a 

In Denver was het dan eindelijk raak en boekte de 15-voudig kampioen de 133ste zege uit zijn carrière. Na winst op Tony Pedregon, teamgenoot Neff en Jeff Arend moest Force het in de finale opnemen tegen Matt Hagan, de Don Schumacher Racing-rijder die in de andere halve finale Hight te snel af was geweest. Bij de start was de uitkomst van de eindstrijd al beslist aangezien Hagan een rood licht trok en de winst daarmee automatisch aan Force verviel.

denver_massey
Spencer Massey

Don Schumacher Racing dominantie
In de Top Fuel klasse was het team van Don Schumacher Racing oppermachtig, zeker nadat het Al-Anabi-duo Larry Dixon en Del Worsham verrassend in de achtste respectievelijk kwartfinale al werd uitgeschakeld. In de halve finale werden daarmee drie van de vier plaatsen ingenomen door rijders van Don Schumacher Racing met alleen Rod Fuller als vreemde eend in de bijt. Omdat Tony Schumacher vervolgens Fuller uitschakelde en Spencer Massey zijn DSR-teamgenoot Antron Brown naar huis stuurde stond de overwinning voor Don Schumacher Racing al voor aanvang van de finale vast. Massey klopte daarin Schumacher en pakte zo zijn derde overwinning van het seizoen terwijl de score van de U.S. Army-piloot voor dit jaar op nul bleef staan.

denver_edwards
Mike Edwards

Mike Edwards sluipt naderbij
In de Pro Stock klasse was Allen Johnson in Denver de te kloppen man. Na een snelste tijd in de kwalificaties wist de Mopar-rijder ten koste van onder andere regerend kampioen Greg Anderson en Kurt Johnson tot de finale door te dringen. Daarin moest de favoriet het opnemen tegen Mike Edwards die in de andere halve finale Larry Morgan het nakijken had gegeven. Net als bij de Funny Cars was de eindstrijd bij het verspringen van de lichten al beslist aangezien Johnson 0,009 seconde te vroeg weg was en een rood licht trok waarmee de winst automatisch aan Edwards verviel. Jason Line werd al in de kwartfinale uitgeschakeld waardoor Edwards de aanvoerder in de tussenstand van het kampioenschap nu tot op zes punten is genaderd.

De komende weken krijgen de teams geen rust want volgend weekend staat met Sonoma alweer de volgende ronde van de NHRA Full Throttle Drag Racing Series op het programma, een week later gevolgd door de race in Seattle.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet