Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Ashley Force test ‘daddy’s car’

 force.a.00

Het wordt steeds meer duidelijk dat Ashley Force, de 23-jarige dochter van Funny Car-legende John Force, volgend jaar haar opwachting gaat maken in één van de Funny Cars van Castrol Team Force. Morgen, dinsdag, staat voor Ashley op de baan van Firebird International Raceway een uitgebreide testsessie op het programma in de Ford Mustang van haar vader.

Ashley mocht vorig jaar al een paar keer voorzichtig proeven aan het rijden met een 7.000PK sterke Funny Car. Twee weken geleden werden in Pomona in de pits alle procedures nog eens doorgenomen en een goede zitpositie gepast. Morgen, dinsdag, staat de eerste van een lange reeks uitgebreide testsessies op het programma om te wennen aan alle facetten van het Funny Car-rijden. Daarmee moet Ashley, net als eerder met Robert Hight gebeurde, volgend jaar goed voorbereid aan de start staan.

 force.a.01

Team Force, dat afgelopen weekend een wedstrijd in Phoenix afwerkte, blijft voor deze test nog een paar dagen langer op de baan van Firebird International Raceway. Ashley is dit seizoen actief in de klasse Top Alcohol Dragster en wordt ingevlogen vanuit Gainesville (Florida) waar ze zondag aan de start stond.

 force.03

Castrol, al vele jaren de hoofdsponsor van dertienvoudig Funny Car-kampioen John Force, legde vorig jaar zowel John als Ashley vast tot en met het jaar 2010. Het is alweer enige tijd geleden dat een vrouw zich in een Funny Car waagde. Geen van allen wist zich voor langere termijn aan de top te handhaven. Ashley Force lijkt daarop de eerste uitzondering te gaan worden. In de wetenschap dat de andere twee dochters van Force, Brittany (19 jaar) en Courtney (17 jaar), dit jaar in de Super Comp-klasse serieus aan het dragracen zijn geslagen, zal de naam Force de komende tientallen jaren nog in vele uitslagen opduiken.

tekst en foto's: Remco Scheelings
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet