Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Lex Joon op Pomona in de toptien

pf_joon

Hopelijk is een goed begin inderdaad het halve werk want Lex Joon staat na de eerste kwalificatiesessie van de NHRA Auto Club Finals op Pomona op een keurige tiende plaats. De Nederlander zette in zijn eerste run een tijd van 4,12 seconden op de klokken. De voorlopige eerste plaats wordt ingenomen door Larry Dixon, tevens leider in de tussenstand van het kampioenschap. In totaal kwamen 23 van de 26 ingeschreven Top Fuelers bij de eerste kwalificatiesessie in actie.

Tekst: Remco Scheelings
Foto: archief Remco Scheelings

Omdat het zijn eerste optreden van dit seizoen in Amerika was, moest Lex Joon in het eerste paar de baan op. “Voor ons reden de Funny Cars en toen bleek dat die grote moeite hadden om hun pk’s goed op de baan te krijgen besloot tuner Kevin Poynter er bij ons wat vermogen uit te halen. Achteraf gezien precies de juiste beslissing”, aldus de Nederlander na de kwalificatie. In een keurige run zette Joon een tijd van 4,120 seconden (293 mph) op de klokken. In het vervolg van de sessie bleken veel rijders de baan verkeerd te hebben ingeschat waardoor de tijd van Joon goed was voor een keurige tiende plaats in het uit 23 auto’s bestaande veld. “Daarmee hebben we een goede basis voor de volgende kwalificatiepogingen. Het team heeft uitstekend werk geleverd”, aldus Joon.

Joon nam vorig jaar al deel aan de laatste twee wedstrijden van de NHRA Full Throttle Drag Racing Series. In de aanloop naar een volledig seizoen 2011 had de Nederlander zijn zinnen gezet op een optreden tijdens de afsluitende wedstrijd van dit seizoen, de NHRA Auto Club Finals op Pomona. Pas een week geleden kwam de deal rond en was deelname dankzij de steun van Murray Company, Koppl, Seasick Marketing, Team Dirty Girls, Autoparts Zaandam en jarenlange trouwe sponsor MPM Oil mogelijk. Net als bij zijn eerdere Amerikaanse wedstrijden wordt de MPM Top Fueler getuned door Kevin Poynter, de crewchief waarmee Joon eerder dit jaar 334Racing opzette.

Na de eerste kwalificatiesessie wordt bij de Top Fuelers de voorlopige eerste plaats ingenomen door Larry Dixon. De aanvoerder in de tussenstand van het kampioenschap liet de klokken stilstaan bij 3,81 seconden. Zijn naaste rivaal Tony Schumacher bezet na de eerste run met 3,84 seconden de tweede positie. Naast Joon komen er nog twee Europeanen in de Top Fuel klasse in actie. Jöran Persåker rijdt voor het team van Paton Racing. De Zweed bezet met een tijd van 4,274 seconden de voorlopige elfde plaats. De Deen Stig Neergaard bestuurt in Pomona zijn eigen auto maar ging in de eerste sessie ‘up in smoke’ en bleef daardoor met een tijd van 7,63 seconden steken op een vijftiende positie.

De tweede kwalificatiesessie staat voor vrijdag op het programma terwijl zaterdag run drie en vier worden afgewerkt. Gezien het tijdverschil met Californië zijn de resultaten daarvan pas laat in de nacht bekend.

In de Top Alcohol Dragster klasse zou Derek Flynn in actie komen. Na een tegenvallend optreden in Las Vegas heeft de Engelsman echter afgezien van deelname in Pomona.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet