Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Tony Schumacher en John Force grijpen laatste kans

lv2_schumacher_a

Met overwinningen in Las Vegas hebben Tony Schumacher en John Force hun titelkansen in de NHRA Full Throttle Drag Racing Series levend gehouden. Al liggen de beste kansen nog steeds bij Larry Dixon en Matt Hagen, de NHRA Auto Club Finals over twee weken in Pomona moeten nu de beslissing brengen. In de Pro Stock klasse ging de winst naar Greg Anderson die daarmee zijn voorsprong vergrootte tot 115 punten en de titel nauwelijks meer kan ontgaan. Von Smith mag zich na Las Vegas de eerste NHRA Pro Mod kampioen noemen. Hoewel Smith in de kwartfinale werd uitgeschakeld was zijn voorsprong in de tussenstand groot genoeg om de titel binnen te halen.

Tekst: Remco Scheelings
Foto’s: Remco Scheelings en NHRA

In de Top Fuel klasse zag Larry Dixon als aanvoerder van de tussenstand al in eerste eliminatieronde één van zijn grootste belagers wegvallen. De als tweede geklasseerde Cory McClenathan kreeg technische problemen en moest zijn meerdere erkennen in de op Amerikaanse bodem debuterende Australiër Mark Mariani. Echt uitlopen kon Dixon niet want in de tweede ronde (kwartfinale) kreeg ook hij te maken met technische problemen en werd uitgeschakeld.

lv2_schumacher_p
Tony Schumacher (foto NHRA)

Goede zaken deed daarmee Tony Schumacher. Na een eerste kwalificatiepositie was de U.S. Army-piloot ook in de eliminaties onklopbaar en pakte in de finale ten koste van de uiterst verrassend tot de eindstrijd doorgedrongen Dom Lagana de zege. Met zijn overwinning passeerde Schumacher zijn teamgenoot McClenathan en staat nu op 85 punten van Dixon als tweede geklasseerd. Met alleen nog Pomona over twee weken op de kalender wordt het voor Schumacher een moeilijke opgave maar kansloos is hij niet.

lv2_force
John Force viert zijn overwinning (foto NHRA)

Droomfinale
Bij de Funny Cars met Matt Hagan en John Force de droomfinale tussen de nummers één en twee uit de tussenstand. Force pakte de winst en verkleinde zijn achterstand tot 37 punten. Daarmee is in Pomona nog van alles mogelijk. Ashley Force had de titelkansen van haar vader nog kunnen vergroten door Hagan in de halve finale uit te schakelen. Meteen na de start ging Ashley Force echter up in smoke waardoor ze Hagan niet van de twintig punten kon afhouden.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet