Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Persbericht: René van den Berg verovert Britse Top Fuel Bike-titel

berg.315_klein

René van den Berg heeft zich op de Engelse strip van Santa Pod verzekerd van de Britse Top Fuel Bike-titel. De Eurol-piloot doorbrak daarmee de al jaren durende hegemonie van de Engelsman Steve Woollatt. Van den Berg had aan een tweede kwalificatiepositie genoeg om zijn eerste ACU UK Dragbike Championship in de klasse Top Fuel, de officiële Britse titel in de hoogste motorklasse, in de wacht te slepen. Twee weken voor dit succes had de Eurol-rijder ook al beslag gelegd op de vierde plaats in het UEM Europees Top Fuel Bike Kampioenschap.

Tekst: pr
Foto’s: Remco Scheelings en pr

Na zijn fraaie overwinning tijdens de Easter Thunderball was Eurol-piloot René van den Berg de trotse aanvoerder van het ACU UK Dragbike Championship in de klasse Top Fuel. De National Finals moesten echter de beslissing brengen waarbij regerend kampioen Steve Woollatt er veel aan was gelegen om aan zijn lange lijst met titels een nieuwe toe te voegen. In de eerste kwalificatieronde liet de Nederlander echter zien zijn eerste plaats niet zonder slag of stoot te willen prijsgeven. Met een tijd van 7,01 seconden pakte Van den Berg zelfs de eerste plaats. Verzekerd van een goede uitgangspositie ging het Eurol-team vervolgens experimenteren met de reserve versnellingsbak. Bij eerdere wedstrijden dit seizoen had de bak problemen opgeleverd en dit was een mooie gelegenheid om de diverse opties te proberen. Met de reserve versnellingsbak zette Van den Berg vervolgens ook een tijd van 7,0 seconden op het scorebord. Omdat Woollatt zich wel verbeterde stond de Nederlander na de kwalificaties op een keurige tweede plaats. De eliminaties van zondag zouden de beslissing brengen in de uitkomst van het kampioenschap. Zoals helaas al eerder dit seizoen begon het in de loop van de zondag te regenen waardoor de Top Fuel Bike klasse niet eens aan een eliminatieronde toekwam. Daarmee behield Van den Berg zijn voorsprong op Woollatt en pakte met 450 tegen 320 punten zijn eerste ACU UK Dragbike Championship in de snelste en hoogst aangeschreven motorklasse. Een bijzonder fraaie prestatie van de Nederlander die daarmee Woollatt na meer dan tien opeenvolgende titels van de troon stootte.

berg.110_klein

Twee weken eerder kwam Van den Berg ook al op Santa Pod in actie tijdens de European Finals, de afsluitende ronde van het UEM Europees Kampioenschap. Helaas werd de Nederlander daarbij in de kwartfinale uitgeschakeld waardoor de kans op de Europese Top Fuel Bike-titel vervlogen was. Omdat twee directe concurrenten wel tot de finale wisten door te dringen eindigde Van den Berg op de vierde plaats in de eindstand. Het verschil met kampioen Petri Paljakka bedroeg echter niet meer dan 13 punten! De komende weken komt de Eurol-rijder nog twee keer in Engeland in actie. Daarbij gaat het niet meer om kampioenschapspunten maar om showruns. Voor Van den Berg een mooie gelegenheid om de diverse versnellingsbakken te testen.

berg_motorblok_480

Daarna staat alles in het teken van volgend seizoen. Momenteel wordt hard gewerkt aan een nieuwe Top Fuel Bike waarmee Van den Berg volgend jaar aan de start wil verschijnen. Met deze van alle moderne snufjes voorziene motor gaat de Nederlander een gooi doen naar zijn eerste Europese titel waarbij uiteraard ook het verdedigen van de Britse titel op de agenda staat.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet