Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Europese kampioenen op Santa Pod gekroond



ef_tmd_habermann
Dennis Habermann (voorgrond) is duidelijk eerder weg dan broer Timo

Habermann één en twee
In de klasse Top Methanol Dragster moesten de broers Timo en Dennis Habermann strijden om de titel en had Fred Hanssen alleen nog theoretische kansen. Na de nodige problemen in de eerste twee kwalificatieronden leek Timo Habermann in de derde run orde op zaken te stellen en schoot met 5,356 seconden van de zesde naar de eerste plaats. Meteen was het echter Hanssen die counterde en met 5,355 seconden de eerste plaats weer overnam. Omdat Dennis Habermann bleef steken op plaats zeven betekende dit dat Timo en Dennis elkaar al in de eerste eliminatieronde zouden treffen. Verrassend pakte Dennis de winst door een uiterst trage reactietijd van Timo. Daarmee waren er opeens weer titelkansen voor Dennis.

ef_tmd_flynn
Derek Flynn

Een nog grotere verrassing in de eerste eliminatieronde was het optreden van Derek Flynn. Niet zozeer dat de Engelsman van Paul Ingar Udtian won maar wel zijn tijd van 5,327 seconden en eindsnelheid van 270 mph baarden opzien. Daarmee zette Flynn één van de snelste tijden ooit in Europa gereden op de klokken en vestigde met zijn topsnelheid een nieuw Europees record. In de halve finale moest Dennis Habermann aantreden tegen Flynn. Een blower explosie bij de burn out maakte echter een einde aan de titelkansen van Dennis en zorgde er tevens voor dat Flynn rustig naar een plaats in de finale kon rijden.

ef_tmd_hanssen
De motor van Fred Hanssen wil niet starten

De Duitser moest vervolgens nog vrezen voor zijn tweede plaats in het kampioenschap. In de andere halve finale had Hanssen namelijk een bye-run nadat Dave Wilson in de eerste eliminatieronde een zodanige motorschade had opgelopen dat de Engelsman in de halve finale verstek moest laten gaan. Hanssen was echter de eerste eliminatieronde ook niet zonder schade aan zijn motor doorgekomen. Nog net op tijd stond de Noor in de line up maar toen het team de motor wilde starten gaf deze geen teken van leven. Omdat volgens de regels de auto op eigen kracht in ieder geval de startlijn gepasseerd moet hebben, betekende dit dat Hanssen in de halve finale strandde. Daarmee was de tweede plaats in het kampioenschap voor Dennis een feit en kon het feest voor de familie Habermann beginnen.

ef_tmd_habermann_c
Van links naar rechts, Dennis vader Werner en Timo Habermann

Maar ook voor Flynn was het feest want de Engelsman had daarmee een bye-run in de finale en was dus zeker van en thuisoverwinning. Flynn reed echter niet op zeker en bevestigde met 5,35 seconden en 268 mph zijn goede vorm van de Finals.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet