Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Anita Mäkelä snelste in Mantorp Park

mp_kw_makela_a

Na een tot op heden moeilijk seizoen heeft Anita Mäkelä in Mantorp Park uiterst verrassend de snelste kwalificatietijd voor zich opgeëist. Daarmee heeft de Top Fuel klasse voor de derde keer in drie wedstrijden een andere polesitter. In de Pro Stock klasse pakte Jimmy Alund na zijn Amerikaanse uitstapje de draad weer op en zette de snelste tijd op de klokken.

Tekst: Remco Scheelings
Foto’s: Remco Scheelings


De derde wedstrijd van het FIA Europees Kampioenschap werd op vrijdagmiddag geplaagd door regen waardoor één kwalificatierun moest worden geschrapt. In haar eerste run zette Anita Mäkelä echter over de 1000 voet een tijd van 4,05 seconden op de klokken, een tijd die ook op zaterdag toen alle deelnemers wel twee keer in actie konden komen niet meer werd verbeterd.
 
mp_kw_makela_p
Anita Mäkelä viert bij terugkomst in de pits een feestje met haar dochter

Andy Carter kwam tot 4,18 seconden en pakte daarmee de tweede plaats, op de voet gevolgd door Urs Erbacher. De finalisten van Alastaro, Risto Poutiainen en Timo Lehtimäki bezetten de plaatsen vier en vijf, gevolgd door weer een Fin, Janne Ahonen die zich in zijn derde en laatste run voor de eliminaties plaatste. Thuisfavoriet Micke Kagered kende opnieuw grote problemen en kwam niet verder dan een elfde plaats en zal dus niet aan de eliminaties mogen deelnemen.

mp_kw_alund
Jimmy Alund 

Bij zijn rentree op Europese bodem heeft regerend Pro Stock kampioen Jimmy Alund meteen de draad weer opgepakt. In zijn net uit Amerika teruggekomen Pontiac zette de Zweed met 6,77 seconden de concurrentie op grote achterstand. Uiterst verrassend wist Michael Callin, de winnaar van de eerste wedstrijd op Santa Pod, zich met een elfde plaats niet voor de eliminaties te plaatsen.

mp_kw_larsen
Dan Larsen

De klasse Top Methanol Dragster belooft weer zeer spannend te gaan worden. Regerend kampioen Timo Habermann eiste met een tijd van 5,44 seconden de eerste plaats voor zich op maar zijn landgenoot Peter Schöfer bleef daar met 5,45 seconden maar weinig bij achter. Bij de Top Methanol Funny Cars ging de snelste tijd naar Dan Larsen (5,91 seconden), voor Jarmo Kuutniemi (6,06 seconden) en Arvid Grodem. Danny Bellio bezet de zesde plaats en zal het in de eerste eliminatieronde moeten opnemen tegen Larsen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet