Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Melanie Troxel wel, Camaro nog niet op Santa Pod

me_troxel_1

Tijdens een persconferentie werd vanochtend de Amerikaanse NHRA-ster Melanie Troxel aan de verzamelde media voorgesteld. Troxel behoort tot de populairste en beste Amerikaanse dragracers en komt dit weekend op Santa Pod in actie in één van de inderhaast ingevlogen Camaro’s van R2B2 Racing. Tevens werd ingegaan op de vorming van een Pro Modified World Series.

Tekst : Remco Scheelings
Foto’s: Remco Scheelings


Naast Melanie Troxel namen tevens Keith Bartlett (eigenaar en promotor van Santa Pod Raceway) en de Zweedse Pro Modified-rijder Michael Gullqvist achter de tafel plaats. Tijdens de persconferentie werd duidelijk dat de auto na donderdag op Schiphol te zijn geland inmiddels op weg is naar Engeland en vanmiddag op Santa Pod moet arriveren. “Er moet olie en brandstof in en dan is de auto in principe binnen een uur klaar”, aldus Troxel. “Santa Pod is een voor ons onbekende baan dus we beginnen voorzichtig en kwalificeren zou al een hele prestatie zijn. De auto is niet nieuw voor me. R2B2 heeft vier Pro Mods en op een testdag rijd ik in alle vier en dat komt dan neer op zo’n 25 runs per dag.” Troxel zei verder onder de indruk te zijn van de kwaliteit van het Europese Pro Modified-veld. Troxel won in het verleden races in de NHRA Top Fuel en Funny Car klassen en is in vaste dienst van R2B2 Racing. Dit jaar komt de populaire rijdster voor het team in actie in de klassen Funny Car en Pro Mod. R2B2 Racing is eigendom van Roger Burgess, de zeer vermogende eigenaar van ProCare Rx en is naast dragrace-liefhebber tevens zelf Pro Modified-piloot. Uiteraard was Bartlett zeer blij met de komst van Troxel en haar team. “Dit is een enorme stimulans voor het Europese dragracen”, aldus de promotor.
 
me_troxel_3

De deal om Troxel en de R2B2 Camaro naar Santa Pod te sturen voor de eerste ronde van het FIA Europees Kampioenschap kwam tot stand nadat Michael Gullqvist in Atlanta een NHRA Pro Modified wedstrijd voor het team won. Tevens wordt het door Burgess gezien als een promotie voor de op te starten Pro Mod World Series. “Vorig jaar bezocht Burgess de NitrOlympcs op Hockenheim. Daarbij hadden we een gesprek waar ik mijn ideeën over een World Series voor de Pro Modified klasse uiteenzette. Hij voelde daar wel iets voor, nodigde me uit om in één van zijn auto’s aan de Gatornationals op Gainesville mee te doen. Ik haalde de finale en een paar weken later kwam het telefoontje of ik in Atlanta wilde invallen voor één van zijn verhinderde rijders.” Gullqvist won de wedstrijd. Als beloning wilde Burgess de Zweed een nieuwe blower geven voor zijn eigen Europese auto, maar het idee eindigde met het sturen van een complete auto, inclusief crew en rijdster.

me_troxel_4

Gullqvist lichtte de vorming van een Pro Modified World Series nader toe. “Op basis van prestaties in eigen kampioenschappen kunnen rijders uit Europa, Amerika, Australië, het Midden Oosten etc. worden uitgezonden. In één wedstrijd wordt dan om de wereldtitel gestreden. Die race zal ieder jaar op een ander continent worden georganiseerd”, aldus de Zweed. Er zal gereden gaan worden volgens de inmiddels wereldwijd geaccepteerde NHRA-reglementen. Binnenkort vindt er ook een meeting met de FIA plaats over dit onderwerp.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet